The Roadbook ... "Reisbrochure-stijl"

De vermoedelijk laatste blogpost voor het vertrek op 7 november: het volledige (?) reisprogramma, in formaat "reclame - reisbrochure". Avontuur, cultuur en natuur: 23-daagse reis naar het hart van zuidelijk Afrika.

Dag 1 (7/11): Vertrek op Zaventem om 19u05 met Lufthansa via Frankfurt naar Johannesburg (als de politie op Zaventem geen stiptheidsacties voert en de bagage-afhandelaars niet staken omwille van Ebola en de Lufthansa-piloten niet staken omwille van pensioenproblemen).

Dag 2 (8/11): Aankomst Johannesburg om 9u40. "Meet and greet" op de luchthaven met Bushtrackers - autoverhuur. Overbrenging naar hoofdkantoor Bushtrackers en overhandiging van sleutels van 4 x 4 auto. Vertrek naar Amatava lodge (self-catering: niet vergeten proviand in te slaan voor 4 dagen). Amatava ligt in de Limpopo-provincie, dicht bij Mokopane (vroeger: Potgietersrus): kweekcentrum voor sabelantiloop, Roan antiloop en vos-wildebeest (golden wildebeest).

Dag 3 (9/11): Vertrek naar Mapungubwe National Park (self-catering) aan de grens met Zimbabwe, een UNESCO World Heritage Site. Halfweg tussen Polokwane en Makado steken we de steenbokskeerkring over en zijn we officieel "in de tropen".

Dag 4 (10/11): Bezoek aan de "Lost City" op Mapungubwe Hill. En verder: het Mapungubwe Interpretation Centre (architectuur-prijs 2009) met gouden neushoorn-beeldje en het nationaal park met zijn zandsteen rotsformaties, baobabs en mopane bomen en ... "the big five" (leeuw, luipaard, olifant, neushoorn, buffel).

Dag 5 (11/11): Tijd voor avontuur nu: op naar Zimbabwe. Vrije keuze voor de kortste weg langs de Beitbridge grensovergang of de langere weg via Botswana. Zie de blue-crane blogpost van 29 september 2014. Bestemming Big Cave Camp in de Matobo heuvels ten zuiden van Bulawayo.

Dag 6 en 7 (12-13/11): Bezoek aan de 2de UNESCO World Heritage Site van deze reis: de Matobo heuvels met als bezienswaardigheden: World's View, het nationaal park, de vele rotstekeningen, het graf van Cecil Rhodes, het Mzilikazi-gedenkteken, de merkwaardige gigantische rotsblokken en ... de lokale flora en fauna. Verblijf met vol pension in Big Cave Camp in het midden van het nationaal park.

Dag 8 (14/11): Vandaag doorreizen naar het noorden, Camp Hwange voor de echte en unieke bush-ervaring in het oude jachtgebied van de Ndebele-koningen.

Dag 9 en 10 (15-16/11): Verblijf in Camp Hwange. Ochtendsafari's en -wandelingen, brunch bij het "waterhole", avondsafari's met "sundowner", sterrenkijken rond het kampvuur en luisteren naar de geluiden van de "bush".

Dag 11(17/11): Vertrek naar de Victoria watervallen, de 3de UNESCO World Heritage Site en ėėn van de 7 natuur wereldwonderen, aan de noordelijke grens van Zimbabwe met Zambia. Sta aan het standbeeld van Livingstone en volg het pad langs de 1,7 km lange en 100 m hoge muur van water. Verblijf (self-catering) in Lokuthula lodge.

Dag 12 (18/11): Tweede dag in Vic Falls. Bezoek aan het pittoreske Zambezi National Park: puilt uit van het wild. Pittoreske pick-nick en braaiplaatsen langs de Zambezi maar pas op voor krokodillen!

Dag 13 (19/11): Terugrit naar het zuiden voor een 2-daags verblijf in Sondela Guest House (hotel-formule) in Bulawayo, 2de grootste stad van Zimbabwe. Bezoek aan de stad.

Dag 14 (20/11): Tijd voor UNESCO World Heritage Site nummer 4: de Khami-ruïnes, 22 km ten westen van Bulawayo ... een voorsmaakje en concurrent van Great Zimbabwe.

Dag 15 (21/11): Naar Masvingo, Lodge at the ancient city (ook hotelformule) met prachtig uitzicht over de Msasa-vallei in de onmiddellijke buurt van de ruïnes van Great Zimbabwe (zie blue-crane blogpost van 29 augustus 2014).

Dag 16 (22/11): Bezoek aan de 5de en laatste UNESCO World Heritage Site van deze reis: Great Zimbabwe. Verbazingwekkende architectuur in steen door oude Afrikaanse culturen.

Dag 17 (23/11): Naar Chilo Gorge Safari Lodge in het zuidoosten van Zimbabwe in het midden van Gonarezhou National Park voor een nieuwe ultieme safari-ervaring.

Dag 18 en 19 (24-25/11): Verblijf in het Gonarezhou park met mogelijkheid tot, onder andere, bezoek aan een lokaal Shangaan-dorp, wandelingen naar de Chilojo rotsen en/of de Chivilia watervallen of Mahenye eiland.

Dag 20 (26/11): Vandaag verlaten we Zimbabwe (langs de beruchte Beitbridge grenspost) maar nog niet Afrika. Nog 2 overnachtingen in de Madi a Thavha Mountain Lodge in het Soutpansberg-gebied in Zuid-Afrika.

Dag 21(27/11): Verblijf in Madi a Thava met naar keuze mogelijkheid tot wandelingen, bezoek aan het "Cultural Centre", naar het Fundudzi-meer, rondrit in Venda-land ....

Dag 22 (28/11): Terug naar Johannesburg voor inleveren van de auto. Lufthansa-vlucht naar Frankfurt om 19u40.

Dag 23 (29/11): Aankomst in Frankfurt om 5u30 's morgens. Terugvlucht naar Zaventem om 7u25 en met aankomst om 8u25. Met dank aan "Betty's travel".