Epiloog.

Eén grijze week lang zijn we reeds terug thuis. Tijd voor een nabeschouwing. Maar niet zonder nog een kort relaas van de laatste dag van deze reis in Zuid-Afrika. 
Heerlijk ontbijt opnieuw in Madi a Thavha. Maar net een tikkeltje minder stijlvol gepresenteerd: Percy heeft een dag vrijaf, vóór de december-drukte, en is vanmorgen komen afscheid nemen. Nog wat souvenirs kopen en dan terug naar het zuiden, naar Johannesburg. Met bewuste achterlating van mijn stapschoenen en regenjas: hopelijk kan iemand ze verder gebruiken.

Vlotte terugtocht. Wat ongerustheid als we in files terecht komen. Maar toch om 3u15 terug bij de Bushtrackers. Vandaar helse taxi-rit naar de luchthaven. Files vermijden, voorbij steken, ontwijken ...  en ondertussen vertelt Lynn de blanke taxi-chauffeur, over corruptie bij de Zuid-Afrikaanse politie en over zwarten in townships die niet betalen voor electriciteit of water.
Veel te vroeg op de luchthaven, dus relax inchecken en door security. Achteraf stel ik vast dat mijn zakmes nog in mijn rugzak zit... en toch controles gepasseerd zonder problemen! Voorspoedige nachtvlucht naar Frankfurt. Opnieuw controles en opnieuw wordt mijn zakmes niet gevonden. Eigenaardig! En keurig op tijd staan we op zaterdagochtend terug in Zaventem.

Zimbabwe ... tientallen en tientallen indrukken zullen voortaan telkens opnieuw opduiken bij het horen van "Zimbabwe". De politiecontroles en -corruptie: daar hebben we het mentaal moeilijk mee gehad (en nog steeds). Misschien goed dat we tijdig weg waren want achteraf stellen we vast dat we zelf steeds aggressiever werden tegenover de politie. Nog een aantal klachten-emails gestuurd na onze terugkeer. Aan de Zimbabwe Tourist Authority (nooit antwoord gekregen). Gepost op de  "Zimbabwe against police corruption" internet-site. Klacht gestuurd aan de Zuid-Afrikaanse politie: onleesbare virus email terug gekregen. 

De dictatuur: geprobeerd te vermijden om over Mugabe te spreken, vooral nadat we een zwarte gids hoorden zeggen "Our very honorable President Doctor Robert Mugabe". Toch tussen de regels door veel ongenoegen en bedekte kritiek gehoord.

De ongelooflijke bureaucratie! Beitbridge!

Maar de reis zal ons onder andere bij blijven omwille van de vele interessante en super-vriendelijke "Zimbo's" die we hebben ontmoet: Shepard, Spike, Sam, Prudence en Rod, alias "Mr. Sondela", Percy ... En vele anderen - steeds vriendelijk - die niet met naam en toenaam 
in deze blog zijn geraakt. Doet me trouwens ook denken aan de vele anecdotes en merkwaardige bezienswaardigheden die wegens tijdsgebrek ook nooit zijn gepubliceerd. Bij voorbeeld: het wrak van een bus van De Lijn in Beitbridge, jawel van de Vlaamse "De Lijn", met logo en in de geel-witte kleuren ... hoe in 's hemelsnaam is die daar geraakt? Of de rots binnen in het lodge gebouw in "Big Cave, Matobo", getekend door lange verticale gekleurde strepen van ... de pis van dassies. Of ...

Maar bovenal zal Zimbabwe blijven "hangen" omwille van zijn prachtige, wilde en ongerepte landschappen, ditto natuur en boeiende werelderfgoed-sites: Khami, Great Zimbabwe, Matobo ... 
Zimbabwe, een aanrader voor de ietwat ervaren Afrika-reiziger! 
Eerste reis naar Zuidelijk-Afrika? Kies een makkelijker land ... Zuid-Afrika bij voorbeeld? En steek geen grenzen over!

Je kan een mens uit Afrika nemen, maar je kan Afrika niet uit een mens nemen. Dus: wij moeten terug naar Zuidelijk-Afrika!

Deze blog gaat nu vermoedelijk een tijdje in waakstand en wordt pas opnieuw "wakker" bij een volgende trip. 

Wie nooit gereisd heeft, heeft niet echt geleefd!