O Norte de Portugal 2015: viagem lenta.

Tien dagen om de ziel van Portugal te ontdekken. Het noorden (o norte) ... en Porto, waar de Douro in de Atlantische oceaan stroomt. Waar lang geleden op de linkeroever van de Douro een Romeinse stad was: Cales. Met een haven: Portus Cales ... en vandaar de naam Portugal. Een streek met de allereerste hoofdstad van Portugal: Guimaraes. Een regio, waar ook het eerste parlement, de Cortès, samen kwam: in Lamego. Maar waar NIET de weemoedige Fado-muziek is ontstaan. Daarvoor schijnt het noorden te religieus en te nuchter-ijverig te zijn: Lissabon danst, maar Porto werkt en Guimaraes bidt.

Portugal: één van de oudste landen ter wereld als je het percentage "inwoners ouder dan 65" bekijkt (20 %). Drie keer groter dan Belgïe maar met iets minder inwoners en waarvan dan nog twee derden in steden wonen: een leeg land! Laag op de wereld geluksindex: 88ste plaats en zakkend, nog na Pakistan, Nigeria en zelfs na ... Libïe! Met meer Portugezen in oud-kolonie Angola dan Angolezen in Portugal. Een land waarvan de jongeren sinds vele tientallen jaren weglopen. Maar hopelijk en vermoedelijk met prachtige natuur, pittoreske steden en dorpjes (met zongedroogde peekes op het praça central en in het zwart geklede oude besjes schuifelend langs de gevels?), vinho verde en port-wijn en veel zon. Ideaal voor "slow travel" ofte viagem lenta. Komaan, nu de clichés voorbij.

De reisroute.

Dag 1 (28/05): Zaventem, 14u05: vertrek, bestemming Porto met "SNBA, in opdracht van  TAP" (TAP-piloten hebben net 10 dagen onafgebroken gestaakt tegen de geplande privatisering... hmm!?). Na zo'n 2,5 uurtjes vliegen (één uur tijdsverschil), huurauto in de luchthaven van Porto in ontvangst nemen en hop, weg. Naar een eigentijds hotel in Castelo de Paiva, midden in de Douro-streek.

Dag 2 en 3 (29-30/05): Twee dagen om rustig de Vale do Douro in al haar facetten te ontdekken. De barcos rabelos zien (platbodems waarmee de tonnen port naar zee werden gevaren), de steile granieten berghellingen, de wijngaarden, kloosters, paleizen. Stadjes als Lamego, Amarante, Vila Real met het Mateus landgoed (ja, van de wijn), Peso da Régua ... Circuits met de auto of met trein en/of boot of gewoon ... een stukje te voet. En niet vergeten de Douro-streek ook te proeven (francesinha is te zwaar? kies dan lichte petiscos met vinho verde).

Dag 4 (31/05): Langs Guimaraes naar Villa Ponte de Lima, self-catering huis in het gelijknamige stadje, Ponte de Lima, gelegen aan de ... juist, Lima-rivier. Maar rustig aan: in totaal een goeie 130 km te rijden, dus tijd zat. Misschien deze overgangsdag combineren met een uitgebreid bezoek aan Guimaraes (UNESCO werelderfgoed), de wieg van Portugal. "Aqui nasceu Portugal" staat in één van de oude torens van de stadsmuur geschreven. 

Dag 5 tot 7 (1 - 3/06): Drie volle dagen om "relax-max" het "hoge noorden" te ontdekken met Ponte de Lima als uitvalsbasis: Braga, Barcelos met zijn beroemde (in Portugal toch) hanenbeeldjes, Parque Nacional Peneda-Gerés, Monte do Faro, natuurgebied Corno do Bico, kuststadje Viano do Castelo ... Niet vergeten om inkopen te doen in lokale supermarkten of winkeltjes of ... op de markt?

Dag 8 (4/06): Afzakken naar het zuiden, naar Porto, het HF Ipanema Park hotel. En dan na aankomst niet treuzelen: hop, naar de Ribiera en het centrum van Porto.

Dag 9 (5/06): Gelukkig nog een volle dag om in Porto te zien waar we gisteren nog geen tijd voor hadden: de Maria Pia brug en de Dom Luis I brug, de Torre dos Clérigos, de parkjes, de cafés, de kathedraal ... misschien het nieuwe concertgebouw, ontworpen door onze noorderbuur, Rem Koolhaas.

Dag 10 (6/06): Zes juni: in 1944 D-Day, landing in Normandïe. Voor ons vandaag: terug naar huis; landing in Zaventem ... Helaas?

Belas cançoes não duram muito tempo!