Sicilië - de boerse kant.

"Italien ohne Sizilien macht gar kein Bild in der Seele: hier ist erst der Schlüssel zu allem." 
Johann Wolfgang von Goethe, Italienische Reise II, 13. April 1787


Is Sicilië zoals Toscane? Of lijkt het op Umbrië? Of is het eiland eerder zoals de streek rond Rome, of Napels? Of is Sicilië eigenlijk Italië in het klein? En hoe zit dat nu met de Maffia (twee "ff-en" in het Nederlands)? Zie je d'er sporen van? Zijn er daar echt chiarchari, spleten en kloven in de rotsen waar slachtoffers in gedumpt worden? En is de zomer er echt een gesel Gods, dat wil zeggen "bloedheet"? En de Etna: hoe actief is die echt? Of actueler: wordt het straatbeeld in Catania, de 2de grootste stad van Sicilië, nu werkelijk bepaald door bootvluchtelingen (Nederlands Reformatorisch Dagblad, 23/04/2015)? Heeft de Maffia echt de oorlog verklaard aan vluchtelingen op Sicilië (Het Laatste Nieuws, 24/04/2016)? En is de zomerroute via Libië naar Sicilië weer open (De Standaard, 02/04/2016)?
Vragen vragen, vragen ... In 't beste geval vinden we misschien een paar (deel-)antwoorden. Of, wie weet, ... de sleutel waar Goethe over spreekt. Op dus naar Sicilië! Hier "live" vanaf 17 mei, 2016.

Fles olijfolie van SiciliëMaar wat doe je op een kleine twee weken tijd? 
Eerste besef: te weinig tijd om het hele eiland van bijna 26.000 km2 (België 30.500 km2) te verkennen. Dus beperken tot het oosten van Sicilië, de ruime streek rond Catania, Catania met een rechtstreekse vliegtuigverbinding met Zaventem. Volgens de groene Michelin gids is het oosten het ruwere, meer primitieve of "boertige" deel van Sicilië, in tegenstelling tot het geraffineerdere westen met de "hoofdstad" Palermo. Hier in het oosten woonden 2.000 jaar geleden de Siculiërs, de eerste Italianen op het eiland, terwijl de Sicaniërs in het westen van oorsprong Spaans waren. Inmiddels en na eeuwen overheersing door de Grieken, Romeinen, Arabieren, Noormannen/Normandiërs, Duitsers en Spanjaarden, zullen die wel al flink gemixt zijn.
 
Trouw aan het principe van "viaggio lento" - traag reizen - dat is toch ons voornemen, hebben we slechts twee verblijfplaatsen uitgekozen met de bedoeling van daaruit in halve stervorm te "werken". Of halve cirkel dus, want af en toe kom je natuurlijk de Middellandse zee tegen.
  1. Masseria Della Volpe, in het zuid-oosten van het eiland, dicht bij het barokke stadje Noto. Klik hier.
  2. Tenuta Madonnina in Castiglione di Sicilia, aan de noordelijke voet van de Etna. Dat wordt "self-catering". Meer info: klik hier.
Op onze "to-do" lijst, van zuid naar noord:
  • De cluster van barokke steden en stadjes: Syracusa, Noto, Modica, Sicli en Ragusa. Alle vijf behoren ze tot het UNESCO werelderfgoed.
  • Pantalica, 35 km ten noorden van Syracuse: een necropolis van 5.000 graven, uitgehouwen in loodrechte rotswanden.
  • Een paar natuurgebieden in het zuiden, zoals de Cava Grande del Cassibile en/of de Oasi Faunistica di Vendicari.
  • Catania - ook weer werelderfgoed - met de ochtendlijke vismarkt.
  • Taormina.
  • De Etna en het natuurpark er rond.
  • Parco naturale dei Nebrodi.
  • Messina?
Tweede besef: we gaan moeten doseren en selecteren! Wordt vervolgd ...

P.S. Deze blog heeft niet de ambitie om beter te doen dan Goethe's Sicilië reisverhaal van bijna 250 jaar geleden, maar is hopelijk wel moderner.

Vlag Sicilië 
De eigenzinnnige Siciliaanse vlag toont een triskelion of trinacria op een geel (kleur van Palermo) - rode (kleur van Corleone) achtergrond. Verwijzing naar de drie hoeken van Sicilië? Hoe je de vlag ook draait, nooit knielen alle benen. Het hoofd met korenaren en vleugels houdt dan weer verband met Medusa en de Griekse mythologie.