Portugal 2016: de Beiras.

Não faças nada sem consultar a almofada!

Doe niets zonder eerst je hoofdkussen te raadplegen! 
Met dat typisch Portugees spreekwoord in gedachten, slapen we eerst één nachtje over onze impulsieve beslissing om een weekje vakantie in de Beiras, Portugal te boeken (Belgische kwakkelzomer ontvluchten). Daarna kunnen we met gerust gemoed een vakantiehuis reserveren (Casa Verde in Oliveira do Hospital) en een vlucht boeken. En een vervolg breien aan onze 2015 Portugal reis (zie blogposts van mei-juni 2015).

Beiras betekent "rand", "grens" in het Portugees en ligt dus ... begrijpe wie kan, in het midden van Portugal, halfweg tussen Lissabon en Porto! Zelfs na het halve internet te hebben afgeschuimd, geen echte verklaring gevonden over de oorsprong van de benaming van deze streek. Vormde het de middeleeuwse grens tussen de christelijke en arabische wereld? Weet een lezer daar ergens in cyberspace, misschien meer over?

D'er is Beira Alta, "hoog Beira", en Beira Baixa, "laag Beira" waarbij hoog en laag niets te maken hebben met reliëf maar alles met de ligging op de kaart. Beide Beiras zijn flink bergachtig, uitlopers van de Castiliaanse bergketens uit midden-Spanje. En d'er is nog een derde Beira: de kustvlakte, Beira Litoral. Alles samen een streek waar de haastige toerist meestal doorheen raast, op weg van Porto naar Coïmbra/Lissabon of omgekeerd. En net dat gaan we nu NIET doen. 

Van 27 augustus tot 3 september: 6 volle dagen om te zien/bezoeken/beleven in een straal van maximaal 1 uur rijden, 50 tot 90 km, vanuit Oliveira do Hospital:
  • Piódão, typisch ongerept bergdorpje in de Serra de Estrela en naar de "Torre", met 1993 meter de hoogste bergtop van Portugal;
  • Manteigas: idem maar  in de Zêzere vallei gelegen en basis voor bergwandelingen, ondermeer naar de Poço do Inferno waterval;
  • Ruínas de Conímbriga: Romeinse ruïnes met - naar het schijnt - prachtige mozaïeken: tijd voor cultuur! 
  • Coïmbra: nog meer cultuur in één van de oudste universiteitssteden van Europa, in augustus vermoedelijk zonder studenten;
  • Viseu: weinig bekend en bezocht, even charmant als Coïmbra en bakermat van de Renaissance in Portugal (dixit de reisgidsen). 
En als er nog tijd over is, op iets verdere afstand van ons basiskamp in Oliveira do Hospital: Aveiro, het zogenaamde Venetië van Portugal aan de Atlantische kust. 

Maar laten we het vooral rustig aanpakken want, zoals de Portugezen zeggen: A pressa é inimiga da perfeição. Zeer vrij vertaald: haast en spoed is zelden goed.


P.S. Met een beetje geluk hebben we in de Beiras ook weinig last van de huidige piek in bosbranden. Zie: www.fogos.pt.

P.S. nummer 2: 20 augustus 2016. Mogelijke betekenissen van "Beira" gevonden! Met dank aan de webstek  http://www.wandeleninportugal.info. Hierbij hun verklaring:

De oorsprong van het woord is niet helemaal duidelijk.
Sommigen denken dat het de naam is die werd gegeven aan de gebieden die in de 11e en 12e eeuw de "beira" (inderdaad rand of grens) van de christelijke rijken vormden, gebieden die dan weer door de christenen en dan weer door de islamieten (moren) werden veroverd. 
Anderen zeggen dat het woord Beira komt van het Arabische berryah, dat woestijn betekent. In het gebied woonden als gevolg van de voortdurende oorlog in de 11e en 12e eeuw inderdaad maar weinig mensen. Rond 1200 toen de Taag de grens vormde, poogde de koning het gebied (grote delen van de huidige Beiras) opnieuw te bevolken. Zo kregen “kolonisten” privileges en mochten voortvluchtige misdadigers zich er vestigen.