Eerbetoon aan de Rangers van Zimbabwe.

Bericht op de nieuws-site van "De Standaard" van 25 augustus 2015:

Een Zimbabwaanse toeristische gids is gisteren gedood door een leeuw in Hwange National Park, waar bekende soortgenoot Cecil vorige maand doodgeschoten werd. Quinn Swales, een professionele gids, was met enkele toeristen op safari toen hij door de leeuw aangevallen werd. Swales was volgens de Zimbabwaanse autoriteiten te voet op safari met zes buitenlandse toeristen in het park Hwange toen Nxaha, een mannelijke leeuw met een gps-halsband, hem aanviel. "Hij had een vers leeuwenspoor gevonden en besliste om de groep leeuwen, bestaande uit twee vrouwtjes, twee welpen en een mannelijke leeuw te volgen".

"Nxaha heeft Swales daarna besprongen" bevestigde de leiding van het park. De politie onderzoekt de zaak maar het is niet duidelijk of Swales gewapend was. Geen van de andere toeristen raakte gewond".


Nxaha is ongetwijfeld de "Nacha" uit mijn post van 17 november 2014: gemene blik, één testikel, gps-halsband, slecht karakter, olifantendoder en nu ook ... helaas ... mensendoder.

Op de facebook pagina van Camp Hwange wordt het hele verhaal in detail uit de doeken gedaan. Als eerbetoon aan alle dappere, bescheiden en toegewijde "rangers" van Zimbabwe, volgt hierbij de vrije en summiere vertaling.


Tijdens een ochtend safari-wandeling op 24 augustus 2015 is Quinn Swales (40) tragisch en fataal verwond door een volwassen mannelijke leeuw.

Quinn en zijn groep van zes klanten hadden sporen van een groep leeuwen ontdekt bij een wandeling in open savanne. Al snel zagen ze de troep, liggend, op een afstand. Plots stond de mannelijke leeuw recht en begon recht naar de groep te lopen. Zoals hij reeds ontelbare keren had gedaan, vertelde Quinn zijn gasten hoe zich in deze situatie te gedragen en vooral achter hem te blijven en niet te bewegen.

De leeuw viel niet aan maar bleef naar de groep toe wandelen. Quinn en zijn groep begonnen luid te schreeuwen waarop de leeuw halt hield. Quinn liet daarop een "bear banger" , een soort lawaaierige voetzoeker ontploffen. De leeuw leek terug te keren naar zijn troep maar maakte plots rechtsomkeer en viel onmiddellijk Quinn aan. Die had zich trouwens tussen de leeuw en zijn gasten opgesteld.

Quinn had geen tijd om zijn geweer te gebruiken ... werd door de aanval op de grond gegooid en in schouder en nek gebeten. ... tragisch genoeg overleed hij ter plaatse. De gasten bleven roepen en schreeuwen waardoor de leeuw uiteindelijk toch weg liep ... te laat voor spoedhulp voor Quinn.

De gasten gebruikten Quinn's radio om hulp op te roepen ....

David Carson, General Manager van Camp Hwange eerde Quinn als een professionele gids met meer dan vijventwintig jaar ervaring. "We kunnen alleen bewondering voelen voor en lof toewuiven aan Quinn voor de professionele manier waarop hij zijn klanten beschermde tegenover de aanvallende leeuw. Hij betaalde de ultieme prijs in een job die hij zo graag deed en in een gebied dat hij zo goed kende. Onze gedachten en gebeden gaan uit naar zijn familie, vrienden en collega's in deze droevige momenten."

Groot respect dus voor de "Quinns", de "Spikes", de "Sams" en "Shepherds" en alle andere rangers van Zimbabwe!


P.S. Beseffen nu pas dat we ook Cecil, de onlangs vermoorde leeuw van Hwange hebben "ontmoet": zie blogpost gedateerd 17 november 2014. Hierbij foto ...