Madagaskar - de reisroute.

Madagaskar ... land van maki’s ... of “lemuren”, van het Latijnse woord “lemures” wat geesten of spoken betekent ...

Ringstaartmaki

Na Groenland, Nieuw-Guinea en Borneo is Madagaskar het op drie na grootste eiland ter wereld, dubbel zo groot als Groot-Brittannië en 8 keer groter dan de hele Benelux. Ontstaan toen het enige supercontinent op aarde, Pangea, zo’n 210 miljoen jaren geleden uit elkaar begon te barsten en de drift der continenten inzette. In het zuiden scheurde een reusachtig brok los - het latere Indië - en trok nog een stuk van wat Afrika zou worden, mee in de Indische Oceaan. Madagaskar was geboren, brak los van Indië en ... bleef voor 65 miljoen jaren geïsoleerd van de andere continenten.

Dinosaurussen dwaalden toen over Pangea. De eerste bloemen verschenen. Zoogdieren liepen ook al rond. Mensapen zoals chimpansees, orang-oetangs, gorilla’s of de mens waren er nog niet maar wel andere primaten zoals Maki’s ... die later op alle continenten zouden uitsterven. Behalve op Madagaskar. Volgens een andere theorie dobberden de Maki-voorouders op natuurlijke vlotten van omgewaaide bomen en struiken van Afrika tot Madagaskar. Hoe dan ook, nog duizenden (letterlijk!) andere planten en dieren zijn uniek voor Madagaskar. Onze reis wordt waarschijnlijk één grote natuurbeleving. En de mens? Die zette slechts zo’n 2.000 tot 1.500 jaren geleden voet op het eiland.



De reisroute.

Madagaskar is duidelijk te groot om in 3 weken tijd te bereizen. Bovendien gaat onze voorkeur uit naar langzamer en intenser reizen in plaats van “alles te willen zien”. We willen beleven in plaats van zien. ‘t Wordt kiezen en selecteren: een hele klus als we - gewoontegetrouw - alles zelf regelen. Een rondrit van het eiland (in een lus) is uitgesloten: de enige hoofdweg (RN7) loopt als een ruggengraat van noord naar zuid door Madagaskar. Vanaf de centraal gelegen hoofdstad Antananarivo kronkelt er nog één “belangrijke” weg naar de oostkust. Dat is het. 
Onze uiteindelijke keuze wordt: eerst naar het oostelijke Andasibe (tropisch regenwoud); dan opnieuw richting Tana (afkorting voor Antananarivo) en - met veel tussenstops, vooral natuurparken; hier en daar een stad of dorpje - afzakken naar de kust in het zuidwesten. Tot Toliara, om van daaruit met een binnenlandse vlucht terug te keren naar Tana.

Volgende vraag: self-drive of auto met chauffeur? Toch maar auto met chauffeur (tientallen blogs gelezen en uiteindelijk vertrouwen op “Bradt-guide” advies). We reserveren een 4WD met chauffeur bij “Just in Madagascar”.


Hoe raken we in Madagaskar? Thalys Brussel-Parijs en een aansluitende rechtstreekse vlucht naar Tana (Air France). Nu nog verblijf in hotels en lodges regelen. Niet eenvoudig: we wachten dagenlang op antwoord op onze e-mails. Dat komt er ... soms, in een Frans vol schrijffouten ... soms ook helemaal niet ... ook niet na één of meerdere "reminders" ... Thermal Hotel in Ranomafama bijvoorbeeld verwaardigt zich geen antwoord. Maar later blijkt dat het autoverhuurkantoor "Just in Madagascar" wel antwoord krijgt en wel voor ons kan reserveren bij Thermal. De Malagassy manier van werken zeker? Gelukkig zijn we vroeg genoeg - zes maanden op voorhand -  aan de praktische uitwerking van onze reisplannen begonnen! Ook dubbel-checken van alle verblijven een paar weken voor het vertrek is nuttig, nee noodzakelijk: onze reservering bij "Le Jardin du Roy" was niet bevestigd. Ze hadden ons geen pro forma factuur gestuurd. En geen voorschot-betaling gevraagd. 

Malaria-pillen halen, nog veel lezen over Madagaskar en ... klaar voor vertrek.