Cabo Verde, anders …

Quem mostra’bo esse caminho longe?
Wie heeft jou deze verre weg getoond?
Uit “Sodade” door Cesária Évora.           

Cabo Verde flag
As ilhas de Cabo Verde. Zo noemden de Portugezen een groep eilanden ongeveer 600 km ten westen van de echte “Cabo Verde”, het huidige “Cap Vert” in Senegal, het meest westelijke punt van het Afrikaanse vasteland. De República de Cabo Verde, in Vlaanderen en Nederland beter bekend als “de Kaapverdische Eilanden” of “Kaapverdië”, is een onafhankelijk land bestaande uit 10 eilanden van vulkanische oorsprong, 9 daarvan bewoond. Zelfde breedtegraad als de Sahel. Sommige eilanden, zoals Sal, Boa Vista en het onbewoonde Santa Luzia “genieten” van hetzelfde droge woestijnklimaat. Sal en Boa Vista zijn “tour operator wingewesten” met enorme resorts en rechtstreekse vluchten vanuit Brussel. Zon, zee, strand, zwembad, restaurants … all-in … voor 95% van alle toeristen in Cabo Verde, maar niet voor ons weggelegd. 

Wij kiezen voor het “hoofdeiland” Santiago, voor São Vicente en Santa Antão om de “couleur locale” op te zoeken en te wandelen. We organiseren alles zelf. Dat leidt, na veel opzoeken, veranderen, aanpassen, regelen, plannen en boeken tot het volgende reisschema:
  • 29/10/2022 - Vlucht Brussel - Lissabon, aansluitend Lissabon - Praia, Santiago met TAP.
  • 05/11/2022 - Binnenlandse vlucht Praia - Mindelo, São Vicente maar via Sal (want op onze geplande reisdag - zaterdag - blijkt er vanuit Praia geen rechtstreekse vlucht naar Mindelo te zijn; zo “zien” we ook nog een stukje van Sal 😉) met BestFly Cabo Verde.
  • 05/11/2022 - CV Interilhas ferry Mindelo - Porto Novo, Santo Antão.
  • 09/11/2022 - Terug met ferry naar Mindelo.
  • 12/11:2022 - Terugvlucht Mindelo - Lissabon, aansluitend Lissabon - Brussel.
“Island hopping” heet dat.


Auto huren op Santiago en Santa Antão, São Vicente is daarvoor te klein. 
Hotels boeken: 
In vergelijking tot de rest van Afrika is Cabo Verde een relatief “rijk” land: 14de plaats uit 54 Afrikaanse landen, gerangschikt volgens Bruto Binnenlands Product per inwoner. Maar de droogte als gevolg van klimaatopwarming, het wegblijven van toeristen door COVID-19 en stijgende voedselprijzen door de oorlog in Oekraïne hebben het land zwaar getroffen. Van de totale bevolking werkt bijna 70 % in de toeristische sector met - pré-Corona - zo’n 750.000 jaarlijkse toeristen in Cabo Verde, voornamelijk Engelsen, Portugezen, Fransen, Duitsers en … Belgen. In 2020:  nog amper 150.000 bezoekers. Voedsel-onzekerheid bedreigt nu 32 % van de bevolking. In juni 2022 is de economische en sociale noodtoestand uitgeroepen (Bron:World Food Programme). Anderzijds - en in tegenstelling tot wat vele reisgidsen en tour operators ons willen laten geloven - behoort Cabo Verde tot het select clubje van tien veiligste landen ter wereld, veiliger dan België of Nederland (Bron: Wereld-veiligheidskaart van International SOSHopelijk dragen we als toeristen in alle veiligheid een steentje bij aan de lokale economie. 

Voor wie niet kan wachten op ons reisverslag of nu al alles wil weten over Cabo Verde, zijn deze websites de moeite waard:
Wordt vervolgd …

P.S. Geen visum nodig voor Cabo Verde, maar je aankomst moet je wel on-line registreren en een “luchthavenveiligheidstaks” van +/-31 € betalen. Alleen … internet-browsers zoals Safari, Chrome of Firefox detecteren ernstige beveiligingsrisico’s op de registratie-website: wachtwoorden, e-mailadressen of creditcardgegevens kunnen gestolen worden! Beter niet doen en ter plaatse registreren en betalen!