Slaggate.

27 maart 2023.

Sommige dingen in Afrika zijn niet veranderd: voetgangers die plots een drukke “freeway”, snelweg oversteken; passagiers in de open laadbak van pickup trucks die je bij het voorbijrijden aanstaren; auto’s met gescheurde voorruit, veertien-wielen-reuzen-trucks en … “pot holes”, gaten in de weg, “slaggate” in het Afrikaans. Niet op de R3 van Johannesburg naar het zuiden, maar wel als we de snelweg verlaten, even voorbij Heidelberg, na amper 60 km. 

We zijn dus onderweg … met een “basic” Isuzu: een soort van SUV met gigantische laadbak waar onze 4 valiezen makkelijk in verdwijnen. Verder is de auto “eenvoudig”: geen 4 x 4 (hopelijk zal dat geen probleem zijn), geen cruise control, geen car play, geen achteruitrij verklikkers, wel airco en USB-aansluiting en ruim. Na een zoals dat heet voorspoedige vlucht - het vliegtuig zat maar half vol - hebben we toch nog een extra ontbijt nodig: in Wimpy’s, langs de snelweg, toast met avocado’s. Een paar tafeltjes verder zitten twee Afrikaners, korte broek, safari-kleuren. Bij één van hen puilt een pistool opvallend zichtbaar uit zijn broeksriem. 

‘t Is herfst in Zuid-Afrika. Het golvende landschap met hier en daar een tafelberg of een paar “koppies” (geïsoleerde bergen) is overwegend groen, geel, bruin en bezaaid met roze en witte bloemen. Eindeloos-lijkende kaarsrechte wegen met weinig verkeer en veel, zeer veel slaggate, vooral vanaf Vrede en rond Memel. Soms kondigt een verkeersbord de Slaggate aan, meestal ook niet. Op één zo’n bord heeft iemand de letters “ANC” geschilderd. Kilometers en kilometers ver geen huis, boerderij of krot te zien. Een stokstaartje ziet ons van de kant van de weg af voorbij rijden. Net voor Newcastle passeren we een paar steenkoolmijnen. 

Tussen Johannesburg en Dundee

Tussen Johannesburg en Dundee

Tussen Johannesburg en Dundee

Tussen Johannesburg en Dundee

Tussen Johannesburg en Dundee

Tussen Johannesburg en Dundee
Lunchen in de Mugg & Bean, buiten op het terras. Van hier is het maar een kleine 60 km tot onze eindbestemming voor vandaag: Bellevue Manor Guest House in Dundee. Een grandioze naam voor een wat gedemodeerde B&B met een weelderige tuin, een zwembad en Craig, de eigenaar en enige bewoner. Morgenvroeg moet hij overigens naar Durban, zijn zuster of is het zijn vriendin komt ons ontbijt verzorgen. 

Bellevue Manor Guest House, Dundee

Lou is gek van zwembaden, ongeacht het weer of de temperatuur: nu is ‘t 19° C - een koude dag volgens Craig - maar ‘t water zal wel veel kouder zijn. Dat belet haar niet er in te springen en David en Evelien mee te lokken het zwembad in. Nog snel even een paar Windhoek Lager en Savanna Dry te halen in de Pick ‘n Pay Liquor Store en we kunnen aperitieven. 

En dan overtreden we de eerste regel van de reisadviezen: rij nooit bij donker! Maar we moeten wel nog eten en dus rijden we naar de “Shed”, op aanbeveling van Craig voor pizza’s, steak en salade. Oh ja, ook de tweede regel overtreden: alcohol-tolerantie achter het stuur in Zuid-Afrika is nul!