Zuid-Afrika … anders.

21 maart 2023.

Zuid-Afrika
Als je “alles” al hebt gezien in Zuid-Afrika - hoewel … zelfs Kaapstad, Tafelberg en wijde omgeving EN de Westkaap EN walvissen in Hermanus EN de Karoo EN het Kruger Park EN Pretoria EN KwaZulu-Natal EN de Kalahari EN Limpopo… is nog niet “alles” in Zuid-Afrika - en je wil toch een kleuter die trots “al 6 jaar” is, maar die je niet (te veel) wil bloot stellen aan malaria, Afrika laten beleven, dan is het tijd voor niet- of minder-toeristische plaatsen en een niet-conventionele reisroute. Dit wordt Zuid-Afrika “anders”, te beginnen met een rechtstreekse vlucht (voor het eerst!) Zaventem - Johannesburg.


Legende bij de kaart:

A,I: aankomst/vertrek op de O.R. Tambo Internationale luchthaven, Johannesburg.

B: Dundee, mijnstadje (steenkool) een kleine 400 km van Jo’burg: één overnachting als tussenstop op weg naar de “Battlefields” .

C: Bloedrivier heritage site: “Die Slag van Bloedrivier Erfenisterrein naby Dundee is waarskynlik een van die uniekste slagvelde van Suid-Afrika. Op 16 Desember 1838 het 464 Voortrekkers met hul agterryers onder die bekwame aanvoering van Andries Pretorius, koning Dingaan se ongeveer 16 000 impies onder bevel van Ndlela kaSompisi verslaan.”

D: Twee dagen “self-catering” in het Umzinyathi Farmhouse van Fugitives Drift: waar verschillende veldslagen tussen Engelsen en Zulu’s werden uitgevochten.

E: Naar Dynasty Red Mountain Ranch, dicht bij Clarens, een klein stadje aan de rand van de “Maluti Mountains”, dicht bij Golden Gate Highlands National Park, voor een vierdaags verblijf. Hier moeten we ook weer zorgen voor onze eigen “kos”.

F: Terug naar het warmere noorden - april is begin van de herfst in Zuid-Afrika - om wat aan duurzaam ecotoerisme te doen: Ukutula Lion Lodge

G: Tijd voor de klassieke safari-ervaring in Kololo. Hoewel “klassiek”? Wandelen en fietsen in de Afrikaanse bush?

H: Ten slotte nog een viertal dagen “glampen” in de Magoebaskloof, malaria-gebied maar wel laag risico. 

Alles samen wordt het een tocht van ongeveer 2.500 km; “self-drive” met een Toyota Double Cab Canopy SUV 4WD, ongetwijfeld noodzakelijk want sommige verblijfplaatsen zijn alleen maar via grind- of zandwegen bereikbaar. Maar we zijn goed voorbereid (denken we): fototoestel & smartphones; verrekijker; driepolige elektrische stekkers; Waka Waka; power bank;  internationaal rijbewijs; zonnecrème, petten, stapschoenen, medicatie waaronder anti-malaria pillen; muggenspray, internationale reispassen, zelfs één voor de 6-jarige Lou met haar eigen “handtekening” 🤣.

Zullen we (moeten) rekening houden met de nieuwe Zuid-Afrikaanse realiteit van “Load shedding” door mis-management, corruptie en kabeldiefstallen bij Eskom, de Zuid-Afrikaanse elektriciteitsmaatschappij? We reizen in elk geval met een paar “power banks” (in handbagage!) en de ESP-app die per stad/streek de geplande stroomonderbrekingen aangeeft.  

Aftellen nu tot volgende zondag en inmiddels - om de Zuid-Afrikaanse samenleving wat beter te begrijpen - wat video’s van Trevor Noah, Zuid-Afrikaanse stand-up comedían bekijken.  

Suid-Afrika, hier kom ons! (Afrikaans)

Mzantsi-Afrika, silapha! (Xhosa)

Ningizimu Afrika, sesifikile! (Zulu)