Van KwaZulu-Natal naar Free State.

30 maart 2023. 

Het weer is omgeslagen: koud (15° C) en zwaar bewolkt. Ontbijten moet binnen. Maar we trekken vandaag 300 kilometer verder naar het westen. Als we Fugitive’s Drift uit rijden zien we nog vervet monkeys op de weg en een giraffe met kleintje in de verte. Oh ja, en impala’s maar daarvan zijn er zo veel dat ze het vermelden amper waard zijn. 

Chauffeur David negeert de Waze-navigatie: hij vindt een korte route naar Dundee. ‘t Is een 30 km Lange aardeweg in slechte staat, amper beter dan een karrenspoor, eigenlijk een 4x4 track. Bovendien valt er een druilerige motregen. In een mum van tijd hangt onze Isuzu vol aangekoekt rood-zwart stof. Spannend: we durven niet stoppen uit schrik van te blijven steken in zand of modder. Maar we halen het! Onderweg welgeteld één boerderij gezien en twee tegenliggers, waaronder dan nog een veertien-wieler vrachtwagen. 

Van KwaZulu-Natal naar Free State

In Dundee tanken we: “unleaded 95” benzine zoals ons gezegd door verhuurkantoor BLUU. De pompbediende merkt echter op dat op de brandstoftank “DIESEL” staat aangeduid. Consternatie: wat doen we. Het motorgeluid is dat van een diesel-motor, zegt de pompbediende. Auto-documenten nakijken … niets. Maar David vindt een kleine sticker op de voorruit: ‘t is inderdaad diesel. Oef. 

Tussen Dundee en Ladysmith (70 km) breekt de zon door de wolken. We rijden langs glooiende groen-gele hellingen en heuvels. Lunchen bij Wimpy in Ladysmith … aanvaardbaar. 

Nu moeten we richting Harrismith, over de meer dan 2.000 meter hoge Van Reenen’s pas. We zijn inmiddels in de Drakensbergen, volgen de brede geasfalteerde Freeway (tol) en bekijken met verbazing het spectaculaire berglandschap. De top van de pas is de grens tussen de provincies KwaZulu-Natal en Free State. Alleen spijtig dat we niet kunnen stoppen voor foto’s omwille van het drukke en zware verkeer. 

Een stralende zon begroet ons op de eindbestemming voor vandaag: Dynasty Red Mountain Ranch in de Maluti-bergen, deel van het Drakensberg-massief. De “ranch” is eigenlijk een geïsoleerd huis in de natuur, 500 meter van de weg af. De schoonmaakster komt net uit het huis en geeft ons zonder verdere plichtplegingen de sleutels. Toch bij de receptie van de dichtbij gelegen Kiala Lodge checken: eigenaar van het huis is onderweg van Jo’burg. Alles is in orde. 

Van KwaZulu-Natal naar Free State

Van KwaZulu-Natal naar Free State

Van KwaZulu-Natal naar Free State

Dynasty Red Mountain Ranch
David, Betty en ik trekken naar Clarens (15 km verder) voor boodschappen. Clarens ziet er alvast pittoresk en leuk uit. Moeten we zeker terug komen. Terug in “ons huis” bereiden we ons voor op de load shedding die begint om 20:00 uur. We zitten klaar voor ons dineetje met onze Waka Waka’s en kaars-verlichting. Maar … de stroom valt niet uit? Of zou dit huis op een generator zijn aangesloten? Wie weet?

Een ongenode gast sluit de dag af: een “African Dormouse”, ook wel “micro-eekhoorn” genoemd, loopt vanuit onze slaapkamer onder de zetel in de living. Eik een muis! Lou is verschrikt maar wil wel de muis zien. Wij willen ze vooral buiten krijgen. Deur open, zetel verschuiven, met grote handdoek alle ontsnappingsroutes anders dan de open deur blokkeren en … bij de derde poging lukt het! ‘t Was wel een mooie muis met een pluimstaartje! Lou is een beetje triestig omdat ze de muis niet goed genoeg gezien heeft.