Porto

Opnieuw stralend weer vandaag. Maar we zien de vallei van Ponte de Lima nog onder een melkwitte wolkendeken liggen. Vandaag keren Anny en Luc terug naar België. Wij trekken met vieren verder voor nog twee dagjes Porto.

't Is 10u30 wanneer we zoals gewoonlijk, de Portagem electronica (electonische tolbetaling, aangeduid met groene V) op de snelweg door rijden. Weinig verkeer op de autoestrada do Minho (A3). En dan, zo'n kleine 15 km voor Porto rijden we de mist/bewolking in. Zienderogen zakt de temperatuur van 24° naar amper 16°. Wat een verrassing: we zijn er "niet op gekleed" (short en polo!) en moeten in de parkeergarge van het Ipanema Park hotel snel wat warmers uit de bagage halen. Bagage dan achterlaten in het hotel (kamers nog niet beschikbaar) en na een eerste  4 "cafés" in de hotelbar (€ 8!) met de taxi (€ 5,55) naar de Praça de Liberdade.


We moeten even wennen aan de (toeristische) drukte en het frisse weer en de wolken. Maar dan wandelen we langs de Rua dos Clerigos verder. Zien al snel de oude stadstram voorbij dokkeren. Bezoeken de van binnen Italiaans aandoende en ovale "dos Clêrigos" kerk met de aparte en voor Porto karakteristieke toren. Wandelen dan verder langs de Rua das Carmelitas en zien er twee barok kerken, zij aan zij gebouwd. 

Lunchen in een klein restaurantje aan een parkje, dicht bij het justitiepaleis. De baas, tevens kelner en deels bereider van nagerechten, spreekt maar een paar woorden engels. Bereidwillig komt hij ons met handen en voeten en een menu in het Engels uitleggen wat we kunnen eten. De bestelling wordt op een hoek van het papieren tafellaken genoteerd. Mijn glas Super Bock blijkt niet tot aan het reglementaire streepje gevuld te zijn: vat af! Er moet een nieuw vat worden gestoken. De baas/kelner put zich uit in Portugese verontschuldigingen en brengt even later een aanvullend kleiner glaasje bier. De rekening maken is makkelijk: op het tafellaken prijzen bijschrijven en optellen, zonder calculadora. Toch is hij de Franceshina van Herman vergeten aan te rekenen en wanneer we hem daarop wijzen, volgt er opnieuw een lange litanie in het Portugees. We begrijpen dat hij maar 8 jaar school heeft gelopen. Vriendelijke mensen, die Portugezen. En buiten heeft de zon de mist en wolken opgeruimd! Wat willen we nog meer?


We wandelen verder tot aan de Miradouro da Vitoriá. Daar krijgen we voor het eerst een panoramisch overzicht van een deel van de stad, de Douro en de spectacularie stalen boogbrug, van Eiffel? Nee, dat zal een misvatting blijken te zijn: de brug is de Ponte Luis I met twee niveaus: één voor een metrolijn en voor voetgangers (de hoogste) en de laagste voor autoverkeer en voetgangers. De brug is 45 m hoog en overspant 172 meter. We vervolgen onze weg langs de Jardim do Infante Henrique met standbeeld van Hendrik de Zeevaarder. Dan verder afdalen en langs de Ribeira, kades en havenbuurt, verder wandelen naar de brug toe. Dit is inderdaad HET toeristische hart van Porto bij uitstek. Tientallen terrasjes en restaurantjes langs de rivier. Levende standbeelden en andere artiesten vrolijken de boel nog een beetje op. Platbodems vol toeristen schuimen de rivier af. Hier en daar is nog een oude boot met wijntonnen te zien ... speciaal voor de toeristen laten liggen? De vinho verde in de zon smaakt hier in elk geval net nog wat beter.


We wandelen de brug over op het laagste niveau en blikken terug op de rivier die nu baadt in een mistig "late namiddag zonlicht". Hier aan de overkant liggen de Porto wijnhuizen: Offley, Sandeman, Taylor's ... ze zijn er allemaal. Voor een bezoek is het te laat en de vermoeidheid begint zijn tol te eisen.
We keren terug en bestijgen de trappen langs de rotsachtige helling waartegen toch nog huizen zijn geplakt. Het lijkt zelfs alsof het hoogste niveau van de brug een hap uit het dak van een huis heeft genomen. Nog even op dat hoogste niveau van de brug wandelen en genieten van het panorama. Stroomopwaarts zien we de Maria Pia brug van Eiffel, andermaal een stalen boogbrug, sierlijk met één enkele boog. Dan wandelen we terug het stadscentrum in en nemen een taxi naar het hotel.

Nog een Matteus als aperitief. Daarna avondeten in buffet-vorm en onze eerste dag Porto zit er op.