Fietsen aan de Moezel.

19/08/2020
Fietsen aan de Moezel
Ver van iedereen
Fietsen met zijn beiden
Jij en ik alleen

Die parafrase van het liedje van The Ramblers - later met succes gecoverd door Radeis - klopt niet helemaal. We fietsen NIET “ver van iedereen”  tussen Traben-Trarbach en Bernkastel-Fues (22 km). Integendeel: ontelbaar zijn de oma’s en opa’s die ons vlot, elektrisch voorbij pedaleren. Een veertiger moet zich hier een jonge snaak voelen. Na een mistige ochtend is het overigens ideaal fietsweer: niet te warm met een omfloerste zon. 

De Mosel-Radweg - grotendeels autovrij - volgt bijna elke bocht in de Moezel. Fotogenieke dorpjes liggen afwisselend links en rechts van de rivier. En waar er geen bebouwing is, hebben de wijngaarden - of bossen op te steile of noordelijke hellingen - overgenomen. Op tijd en stond ook een wein- en/of bierstube, maar wel meestal nog gesloten op dit “vroege?” (11) uur. We fietsen langs de rechteroever van de Moezel en passeren Wolf, Kröv, Kindel, Erden, Rachtig ... Hier loopt de autosnelweg E42 sinds november 2019 zo’n 150 meter boven de Moesel-vallei op de Hochmoselbrücke. Tien monolitische pylonen ondersteunen het kunstwerk. Alles gebouwd na luid protest (natuurlijk!) van de lokale wijnboeren: zij vrezen dat het delicate micro-klimaat, nodig voor hun Riesling-wijn, er door verstoord wordt. Maar de dorpjes zijn waarschijnlijk wel rustiger geworden.

Moezel
Moezel
Moezel

Hochmoselbrücke, Moezel
Even halt houden voor een wijngaardslak die op haar eigen tempo het fietspad over steekt. In Zeltingen, aan de sluis en waterkrachtcentrale - een “Kraftwerk” in het Duits - stoppen we voor een koffie op een terras, één verdieping hoog, met zicht op de rivier. Van hier is het nog ongeveer 7 km tot Bernkastel-Kues. Maar ‘t is ook al lang tijd voor lunch: aan een speelpleintje in Graach an der Mosel eten we onze meegebrachte boterhammetjes op. Ze hebben hier ook iets met zonnewijzers. In Traben-Trarbach stond er al een kleine zonnewijzer, voorzien van de nodige uitleg. Hier zijn er twee reusachtige in het midden van de wijngaarden, goed te zien vanop de weg of de rivier. En de tijdsaanduiding - zonnetijd - is accuraat.

Slak, Moezel

Zonnewijzer aan de Moezel
In Bernkastel-Kues wacht ons een onaangename verrassing: drukte en volk! Veel volk, zeer veel volk, niet te rijmen met Corona. Honderden fietsen staan geparkeerd of vastgemaakt aan de ijzeren leuning, langs de weg die naar de brug over de Moezel leidt. Iedereen negeert het verbodsbordje met de tekst “Bitte hier keine Fahrräder abstellen”. Wij dus niet. We banen ons een weg door de drukte, fiets aan de hand, tot over de brug. Hier is het wijnmuseum met bijhorende vinotheek en heel rustig terras. Perfect! We proeven een Riesling van Traben-Trarbach en een Chardonnay van Bernkastel-Kues. En ... we keren gelijk terug, weg uit de drukte met als voornemen om hier een keer ‘s morgens vroeg met de auto te stoppen. Hopelijk is er dan minder volk.

wijnmuseum Bernkastel-Kues, Moezel
David, Evelien en Lou kiezen voor de korte, maar zware terugweg over de berghelling, amper 7 km ver tot Trarbach maar wel 300 hoogtemeters! Wij kiezen voor de lange terugweg van 22 km langs de Moezel, bergaf EN met grosses bier op een terras in Wolf.

Vanavond steekt David de gasbarbecue aan: onze prestatie - +/-45 km fietsen op pure mensenkracht - moet gepast gevierd worden.