Reisroute eSwatini.

Als je de wereld wilt begrijpen,
Kun je niet op één plaats blijven staan.
De wereld is voortdurend in beweging.
Wij moeten ons aanpassen, veranderen en bewegen.
Afrikaans gezegde (Igbo-volk).

“Waar gaat de reis naar toe?” “Naar eSwatini” ... een paar seconden niet-begrijpende stilte ... “Naar, euh ... wat?”. Typische reactie, waarvoor twee goede redenen:
  1. Recent - op 18 april 2018 - veranderde koning Mswati III officieel de naam van Swaziland in “Het Koninkrijk eSwatini”. En ja, Mswati dat is die absolute monarch met zijn vele (15), meestal jonge vrouwen. Zelf is hij de 67ste zoon van koning Sobhuza II.
  2. Bovendien is eSwatini het op één na kleinste land van Afrika (na Ghana), langs drie zijden ingesloten door Zuid-Afrika en grenzend aan Mozambique. De meeste toeristen razen hier door in iets meer dan drie uur, op weg van het Kruger Park naar Kwazulu-Natal, de Drakensbergen, Lesotho of Kaapstad.
Klein, maar toch 30 % groter dan Vlaanderen - wel dun bevolkt: 1,4 miljoen inwoners - en blijkbaar merk je onmiddellijk als je de grens met Zuid-Afrika passeert dat je in een ander land bent. De vlakte maakt plaats voor golvende heuvels en bergen; de tijd staat stil; Afrika in een notendop, althans volgens de Bradt Guide. Bovendien is dit het veiligste land ter wereld voor vrij rondlopende neushoorns (The Telegraph) en - ondanks wat recente rellen in de hoofdstad - ook veilig voor vrij ronddwalende toeristen.

De Swazis zouden geduldig en diplomatisch zijn. Dat wordt weerspiegeld in hun vlag. Rood staat voor de zeldzame vroegere oorlogen; blauw voor vrede; geel voor de natuurlijke rijkdom van eSwatini. Het Nguni schild van traditionele Swazi Emasotosha ossenhuid is versierd met veren van de “widowbird” (hanenstaartwidavink) en symboliseert, samen met de twee speren, bescherming tegen vreemde agressors. En omdat zwart en wit harmonieus samen leven in eSwatini is het schild ook zwart en wit.

ESwatini was lang een Brits protectoraat/kolonie en is als dusdanig ontsnapt aan de Zuid-Afrikaanse apartheidspolitiek. Maar eSwatini is wel een arm land, iets armer nog dan Zuid-Afrika in Bruto Binnenlands Product per hoofd van de bevolking gerekend.

eSwatinit waving flag
De reisroute.

Zuid-Afrika
Dag 1 & 2:        Pretoria - The Lakes Boutique Lodge - we willen jacaranda’s in lentebloei zien.
Dag 3 tot 5:      Malelane: de “Wild Frontier” streek - Kruger View Chalets. In 1884 werd hier goud ontdekt. Verlaten mijnstadjes in een meer dan drie miljard jaar oud landschap zouden ons terug in de tijd moeten katapulteren. 
ESwatini
Dag 6 tot 8:      Hlane National Park -Bhubesi Camp - grootste nationaal park van eSwatini, in het noordoosten van het land. Deze vlakke streek ligt geprangd tussen de Lubombo bergen in het oosten en “The Great Escarpment”, de grote Afrikaanse breuklijn, in het westen.
Dag 9:              Mkhaya Game Reserve - Stone Camp - slapen in open “cottages” in de “bush”, geen ramen, geen deuren, geen elektriciteit ... Benieuwd wie er ‘s nachts op bezoek komt.
Dag 10 tot 11:   Nkonyeni - Bushbaby Lodge. Van hier uit kunnen we het zuidelijke en door toeristen minst bezochte deel van het land verkennen: vlak, stoffig en heet in het oosten, bergachtig grasland in het westen.
Dag 12 tot 14:   Lobamba - Silverstone Lodge. Tijd voor nog wat cultuur in het hart van eSwatini: de hoofdstad Mbabane en het 20 km verder gelegen Lobamba waar het (marionetten?!) parlement zetelt. 
Zuid-Afrika
Dag 15 & 16:     Songimvelo Game Park - Humala River Lodge. Nog een laatste safari op de grens met Zuid-Afrika vooraleer huiswaarts te keren. 


Luister naar het eSwatini volkslied (Nkulunkulu Mnikati wetibusiso temaSwati):