Haenertsburg.

12 april 2023.

Dicht bij Africamps Magoebaskloof ligt Haenertsburg, een klein maar lieftallig dorpje. Het is vooral bekend omdat het in het midden van de “Woodbush Granite Grassland” ligt. Een unieke grasland-biotoop die - eens vernietigd - duizenden jaren vraagt om opnieuw te herstellen. Door de lokale milieu-groep is een wandelpad uitgestippeld doorheen dat grasland, het Louis Changuion pad. Dat “doen” we deze ochtend! 

De zon schijnt, ‘t is warm en ons humeur is even zonnig. De wandeling is heel goed en duidelijk aangeduid vanaf het centrum van Haenertsburg, vanaf een speeltuin die is ingenomen door Vervet Monkeys. Ze vluchten weg over bomen en daken van huizen als we er aankomen. Het pad stijgt snel en lang en voert ons doorheen metershoog gras. Af en toe krijgen we panorama’s voorgeschoteld. Tientallen speciale bloemen, vogeltjes … David en Lou spelen spelletjes onder de weg. Maakt het voor Lou gemakkelijker om de 7 km te verteren met haar korte beentjes. Afdalen naar een bebost stuk met een beekje, dan weer het grasland in. We spotten twee grote vogels boven de bergen: kraanvogels of ibissen?
Uiteindelijk belanden we terug op het hoogste deel van Haenertsburg. Alleen nog afdalen naar waar de auto geparkeerd staat. Maar we passeren het Long Tom monument: de brokstukken van de Long Tom (zie blogpost van gisteren) zijn hier naar toe gebracht in een soort van vredesmonument. 

Haenertsburg, Zuid-Afrika
Haenertsburg, Magoebaskloof, Zuid-Afrika
Haenertsburg, Magoebaskloof, Zuid-Afrika
Haenertsburg, Magoebaskloof, Zuid-Afrika
Haenertsburg, Magoebaskloof, Zuid-Afrika     Haenertsburg, Magoebaskloof, Zuid-Afrika     Haenertsburg, Magoebaskloof, Zuid-Afrika

Long Tom Monument, Haenertsburg, Magoebaskloof, Zuid-Afrika
Onze meegebrachte lunch verorberen we in het park / arboretum van Haenertsburg, terwijl de Vervet aapjes van in de verte toekijken. Brood, kaas, gebakken hamburger, sardientjes, heerlijk!  Maar dan is het wel tijd voor een koffie of thee met kaastaart in “The Village Kitchen”: bookshop, snuisterijen-winkel, snoep-winkel, antiquariaat en restaurant in één. Ik bestel een stroopie (cappuccino met stroopwafel), Lou een melkskommel (milkshake). Nog even de oude gebouwtjes van Haenertsburg bewonderen en dan terug naar onze tenten. 

Haenertsburg, Magoebaskloof, Zuid-Afrika
Haenertsburg, Magoebaskloof, Zuid-Afrika
Haenertsburg, Magoebaskloof, Zuid-Afrika
Haenertsburg, Magoebaskloof, Zuid-Afrika
Opnieuw probeer ik de houtkachel van de hot tub te stoken. Lou gaat alvast in het bad spelen. Lukt me aardig. Dezelfde hulpvaardige persoon van gisteren komt weer even kijken: hmmm, beter dan gisteren gestookt maar nog niet helemaal goed. Opnieuw klaart hij de klus! Bedankt!

Een troep vervet monkeys komt rond onze tent “hangen”. De vuilbak buiten is hun doel. Één van hen slaagt er inderdaad in om het deksel te verwijderen. Ingrijpen en de bende weg jagen. 

Africamps, Magoebaskloof, Zuid-Afrika
Glamping is leuk maar af en toe kom je voor praktische problemen te staan. We hebben twee tenten voor ons gezelschap van vijf en koken altijd in één tent: die van David, Evelien en Lou. Maar deze avond om 18u30 valt de gaskraan droog! Whatsapp bericht om hulp gestuurd … geen antwoord. Dan maar “alles” (reeds gevulde potten) verhuizen naar de tent van Betty en mij. Opgelost!

Vanavond is het erg donker en wolkenloos. Ideaal om naar de sterren te kijken en te beseffen hoe nietig we zijn in het heelal. 

P.S. Deze ochtend vroeg (6u20) gaan joggen tot aan een “Tree Felling” gebied: houtkap! Een open vrachtwagen vol geladen met mensen (30-, 40-tal?) voert de kappers en opruimers aan. Hier en daar stappen mensen langs de weg van rode aangestampte aarde, op weg naar … werk? Of om opgepikt te worden door “bakkies”?