SLANG!

6 april 2023. 

Slang. 

We hebben al heel wat dieren in huis gehad - van muizen tot grote spinnen, dito motten en bidsprinkhanen maar dit overtreft alles: een slang in huis! Nou ja, slang … eerder een slangetje, een exemplaar van ongeveer 25 cm lang. Zachtjes met vuilblik opgepakt en naast ons huis in het struikgewas gezet. Opgelost! Nu pakken maken en uitchecken. Op naar Kololo. 

Slang, Ukutula Lion Lodge, Zuid-Afrika
Die Boervrouw Deli. 

We kiezen voor de korte maar “Scenic Route”, waarvan Kololo zelf zegt: “Please note: the gravel road directly between Thabazimbi and Kololo Game Reserve going past Marakele is in a very bad condition and should not be used.” Dat is de weg die we nemen!  Eerst naar Thabazimbi, een mijnstadje: platinum- en ijzerertsmijnen. Op de weg naar Thabazimbi passeren ons konvooien van 14- of zelfs 18-wieler tucks (34 banden, de trekker heeft als enige maar één band per wiel) met - vermoedelijk - ijzererts. De weg is goed, geasfalteerd en vlak tot Thabazimbi. En Thabazimbi zelf ziet er niet uit als een typische mijnstad, niet vuil, zwart, onder het stof. ‘t Is al middag als we hier passeren: we zoeken een plek om een koffie te drinken, want onze lunch hebben we bij. Het wordt “Die Boervouw Deli”, een wel heel bijzonder plek. Alles in het roze, typisch Afrikaans, maar heel vriendelijke bediening … misschien spreken de foto’s voor zichzelf …

Die Boervrou Deli, Thabazimbi, Zuid-Afrika
Die Boervrou Deli, Thabazimbi, Zuid-Afrika
Die Boervrou Deli, Thabazimbi, Zuid-Afrika
Thabazimbi => Kololo. 

Even voorbij Thabazimbi gaat de asfaltweg over in “gravel”. Slagbomen en een security gate. Formulier invullen en we kunnen verder. We rijden langs de majestueuze rotsen van de Kransberg, langsheen de ingang van het Marakele National Park (670 km2) en Hartbeestfontein. Al snel begrijpen we waarom Kololo deze weg afraadt: niet te doen met een “gewone auto”. De rotsachtige weg met vele bulten en diepe groeven slingert als een lange slang de hoogte in. De bonus is wel: ongelooflijk mooie vergezichten. Halfweg de Kransberg bereiken we een redelijk vlak plateau: de weg wordt beter (maar niet goed!). Oppassen voor de stukken met los zand want we hebben geen 4x4! In een diepte in de weg stroomt water, zeker een halve meter diep: doorrijden maar! Oh ja, GSM-bereik is hier zo goed als onbestaande … we zijn op onszelf aangewezen. Kip, gekookte eieren, brood en water als simpele lunch. Hoog boven de rand van de Kransberg cirkelen tientallen gieren. 

Kransberg, Zuid-Afrika
Kransberg, Zuid-Afrika
Kransberg, Zuid-Afrika
Kransberg, Zuid-Afrika
Kransberg, Zuid-Afrika

In het tweede deel van de rit - veel dalen is er niet bij - spotten we voortdurend wild: zebra’s, warthogs (voor het eerst!), antilopen allerlei, giraffe, zelfs een olifant en een sabelantilope! Dit is de regio van de vele “Bush Camps”. ‘t Is 16u30 als we de toegangspoort van Kololo Game Reserve bereiken. Een ranger komt net aangereden en vraagt ons ongelovig: “Did you guys really take the Marakele-road?” Yep, we deden meer dan 2 uur over 40 km! Voor de volgende paar dagen is het relaxen en genieten van deze “all-in” lodge. 

Morgen een “early morning game drive” (vertrek om 6 uur). We kruipen snel onder onze klamboe … om er een laatste ongenode en onbekende gast te ontdekken … een vervaarlijk uitziende insect waarvan ik de naam moet schuldig blijven. 😱

Kololo Game Reserve, Zuid-Afrika
Update mei 2023: achteraf blijkt dat dit een - weliswaar grote - maar toch “gewone huisregel” is! 🤣