Tijgers in Ranthambore?

Khem villa'sDe rijke Indische familie Singh Rathore is sinds lang bezig met ecologie en natuurbeheer. Grootvader Fateh Singh Rathore lag al aan de basis van de bescherming van de tijgers in Ranthambore National Park. Zijn zoon en schoondochter Usha kochten 25 jaar geleden een braakliggend terrein, naast het park, en beplantten dat opnieuw met riet, en inheemse struiken en bomen. Ze legden waterpoelen aan, grasland en akkers. Vandaag voorziet het 22 acres, ongeveer 9 hectare grote domein Khem villas in eigen groenten voor al zijn gasten en is het tevens een natuurparadijs. Dat exploreren we deze ochtend te voet!

Woman, Khem villas, IndiaIn deze periode van het jaar is de zon altijd van de partij, zij het voortdurend omfloerst en wazig. Tussen de tenten - overal heb je de nodige privacy - fladderen tientallen exotische vlinders rond al even prachtige bloemen. Veel "marigolds" waarmee ze hier in India hun bloemenkransen maken. Iets verderop beginnen de manshoge rietvelden (doet denken aan een beklemmende scene uit "Passage to India") afgewisseld door bos en velden. We passeren verschillende ijzeren draaipoortjes en beseffen na een tijdje dat we eigenlijk buiten het domein zijn beland. Aan een "huis" staan drie mannen een afsluiting van een akker te repareren. Ze kijken raar op van ons. Uit de woning komt een vrouw in blauwe sari. Ze spreekt Betty aan. In het Hindi natuurlijk. Uit een gebarentaal-discussie blijkt dat ze ons voorstelt om van haar een foto te nemen. En misschien wil ze nog veel meer andere dingen ... die we niet verstaan. Van de mannen is er één gebiologeerd door mijn verrekijker. Ik toon hem hoe dat werkt en laat hem door de verrekijker naar de bergen kijken. Gefascineerd is hij en dat laat hij luid en duidelijk merken aan zijn makkers. Uit dankbaarheid biedt hij mij een soort vuilbruine sigaret aan ... maar ik rook niet, gelukkig. Nog even verder. Dan maar best terugkeren naar het Khem villas domein en wat luieren aan het meertje en/of de eigen tent.

White-rumped vulture, India

's Namiddags opnieuw met de open jeep - en veel hoop - naar het nationaal park. Onderweg passeren we een moslim-lijkstoet: alleen maar mannen volgen een simpele open lijkkist. We hoorden gisteren van andere toeristen die een tijger zagen of een neusbeer. Maar helaas: geen geluk! We zien alleen dezelfde soorten dieren als gisteren: spotted dear, blue bull, een Indische gazelle en een prachtige kingfisher. En ook, op een eilandje in een grote poel: twee Indische gieren (white-rumped vultures), ook redelijk zeldzaam geworden diertjes. We zien wel het lievelingskostje van de tijger: sambars, fors-grote hertachtigen, in het Nederlands ook wel paardehert genoemd. De mannetjes hebben op dit moment al een donzig gewei.

Helaas is het Engels van onze gids deze keer moeilijk verstaanbaar ... Veel van zijn uitleg gaat verloren.

's Avonds bij het kampvuur en een glaasje wijn discussiëren we met Usha, eigenares van Khem villas, en met een koppeltje Schotse toeristen over India, het verkeer, de natuur, de mensen ... godsdienst, terrorisme ...

Volle maan, geen sterren te zien.

P.S. Ranthambore fort is geen 900 meter hoog zoals een gids twee dagen geleden beweerde maar een nog altijd respectabele 250 meter.