Adonis Ripoff?

Zaterdag 26 augustus 2017.

Rustig, extreem rustig is deze streek. Weinig of geen toeristen (maar wel voorzien op veel), heel kalme wegen, geen lawaai behalve van krekels en vogels! Zelfs het zee-oppervlak is leeg: geen vissers, geen scheepvaart, geen bootjes. Behalve op een zaterdag zoals vandaag (26/08): vijf of zes plezierbootjes dobberen reeds om 7 uur 's morgens op een spiegel van turkoois.

Livadi, Cyprus
't Wordt heet, tot 36° C; rustig aan dus. Een 4 x 4 ritje in een airco gekoelde auto is dan ideaal. Van Pomos, richting Polis en even voorbij Nea Dimmata, links de Troödos bergen in. Onverharde weg met veel putten, kuilen en rotsen, steeds op en af, doorheen het woud. Naar Livadi, een picknick plek, annex onooglijk kerkje. En zoals gewoonlijk, compleet verlaten. Een traditionele oven -  tegen de berghelling geplakt - is voorzien voor wie hier uitgebreid wil picknicken. Terug langs Panagia Chrysateritissa naar Pomos voor een biertje bij Chrysta. D'er zitten triktrak spelers, zoals altijd. En de neuspeuteraar van gisteren zit nog steeds, of opnieuw, op dezelfde plek. Hij is vermoedelijk 200 kg zwaar - zo ziet hij er uit - maar ... wel de baas van de zaak. Chrysta zelf komt Lou bijna uit mijn armen sleuren. Ze loopt demonstratief met de kleine het terras rond, café binnen, een pluchen knuffelhond gaan halen. En Lou, die laat het zich met een minzame glimlach welgevallen. Mijn Keo-biertje is wat groot uitgevallen - 63 cl. - maar af en toe moet je ook hier in Cyprus wat extra moeite doen. 

Bidsprinkhaan in Cyprus
's Avonds willen we de zonsondergang bewonderen van bovenop de helling, achter ons vakantiehuis. Dus, met de auto naar boven tot waar we reeds hebben gejogd. En nog wat hoger ... tot we plots op een omheinde militaire radarpost botsen. Drie militairen waarvan één met mitrailleur in de aanslag stappen dreigend naar ons toe. Niet pluis: snel rechtsomkeer maken, de berg af en ... "sundowner" op het kiezelstrand. Ook leuk!

's Nachts krijgen we nog bezoek van een kleine, ongenode gast: een bidsprinkhaan. 

Zondag 27 augustus 2017. 

In stilte, onderbroken door een Lou-voedingsstop, brengen we Evelien en Lou naar de luchthaven van Pafos. 't Wordt vanaf nu een andere vakantie, met twee, zonder onze publiekstrekker en ongetwijfeld op een ander ritme. 

Donkey in Kamares, Cyprus
Tussen Pafos en Polis ligt "The Baths of Adonis". Benieuwd naar wat dat is, draaien we van de hoofdweg af en we volgen een wegwijzer die zegt "Road good for all vehicules". In Cyprus weet je dan dat het een onverharde, moeilijke, eigenlijk 4x4 weg wordt. De asfaltbaan gaat inderdaad na een tijdje over in een sterk dalend grintpad. Spectaculair panorama over Pafos en de baai. Kalkrijke gelaagde rotsen met veel begroeiing. We bereiken een stoffige parking in een vallei. Vandaar een paar honderd meter te voet verder en ... een wit soort polyester beeld - 5 meter groot - duikt plots op na een bocht in de weg. En even verder nog zo'n kitscherig beeld: deze keer een zittende Griekse krijger/god? En dan moeten we betalen om verder te kunnen: 9 € per persoon. 

Baths of Adonis
Blijkt dat ene Pampos Theodorou, in Cyprus wereldberoemde schrijver en acteur, overigens niet te vinden op internet, deze plek heeft gebouwd. Een traditioneel Cypriotisch huis annex watermolen doet dienst als familiemuseumpje. De oude acteur is ter plaatse en legt uit dat we straks de baden van Adonis zullen zien: elke vrouw die in het water stapt, komt er jonger uit en elke man komt er "sterker" uit! 

De "baden" zijn eigenlijk een watervalletje tussen de rotsen, in twee niveaus, met een brede soort vijver aan de basis. Vanop een overhangende boomstronk duiken toeristen in het groenblonde water. Leuk, maar 9 € waard? Of een "Ripoff"? Druk is het er in elk geval. Bovendien zijn er nog verschillende standbeelden in kunststof te "bewonderen": 

1) een Adonis - onvruchtbare vrouwen moeten zijn piemel aanraken om hun probleem op te lossen;
2) een Sater met een kolos van een erectie; 'k heb er voor de foto zedig mijn pet op gehangen;
3) Aphrodite en Adonis in innige omhelzing; 
4) nog één of andere godin met een helm op;
5) een soort "manneken pis";
6) en zo voort en zo meer, te veel om op te noemen.

Sater at Baths of Adonis
Maar achter de watervalletjes begint het Adonis-trail, een smal wegje in een dicht begroeid woud waar je voortdurend kleine stroompjes moet oversteken. Schaduw gegarandeerd. Een aanrader voor de natuurliefhebbers EN de rustzoekers. Aan de watervalletjes zelf is het immers een geroep en geschreeuw van toeristen die in het water stoeien. Maar zelfs op dit trail is wat aan te merken: het verdwijnt in een grote waterpoel. We moeten terugkeren. En dat alles voor 9 €! Maar in elk geval zijn de weg hier naartoe en het landschap een absolute aanrader geweest.

Terug nu langs de spektakel 4x4 weg, tot aan Vatouthkia restaurant met panorama. Tijd voor lunch, een buffet op zijn Engels, met salade, een "roast" en dessert. Er zitten dan ook veel (oude) Engelsen op het schaduwrijke terras. Die spenderen hier vermoedelijk hun hele namiddag. Wij niet: een zwembad wacht op ons in Pomos!

En de onvermijdelijke P.S.: nee TUIfly is er na een week nog niet in geslaagd onze bagage tot in Pomos te krijgen!