Agiou Georgiou, Pomos.

Reizen gaat soms (dikwijls? meestal?) niet vlekkeloos. Eind gisterenmorgen 20 augustus, in de luchthaven van Pafos geduldig gewacht aan de bagageband. Een eerste koffer van onze drie pikken we op, een tweede. Dan trekt iedereen weg met bagage en een lach. Wij niet: de lege transport band blijft draaien; onze derde valies is er niet bij! We vullen een "Property Irregularity Report" in, tekenen een ander document in onbegrijpelijk Grieks - voor dedouanering wanneer onze vermiste koffer aankomt. Hopelijk vindt TUIfly onze valies snel terug.

MEETING POINT
50 m opposite the Arrival Exit, through the walk way in the parking P5. Shuttle service to AUTOUNION office every 15 min. 

Bovenstaande tekst van onze huurauto-reservering by CYPRUS CAR HIRE.COM laat vermoeden dat we - na ons half uur oponthoud door verloren bagage - nog niet zo snel op weg naar ons vakantiehuis in Pomos zullen zijn. De shuttle-plek vinden we, alhoewel een twee meter hoog en halve meter breed paneel aangeeft dat hier de shuttle-bus van enterprise stopt. Een ander verhuurbedrijf of toch "het onze"? De afmetingen van het signalisatiepaneel zijn belangrijk: we wachten met vieren, waaronder zes-maanden oude Lou, in de smalle strook schaduw die het paneel afwerpt. Voor de rest: parking onder de blakerende zon. Na 20 minuten geen shuttle-bus. Telefoonnummers opzoeken op internet; bellen en in Athene terecht komen; daar andere nummers krijgen voor Cyprus; bellen en ... geen gehoor; een half uur later nog steeds geen bus. Net wanneer we het willen opgeven en aan iemand vragen of dit wel de juiste plek is voor de shuttle, komt een busje van enterprise aangereden: voor ons!

De vrouwelijke chauffeur voert ons naar een grintparking in het midden van niets. Primitief kantoortje in, paperassen afwerken en eindelijk op weg naar Pomos! Nog wat aanpassen aan het links rijden, stuur rechts en automatische versnellingsbak, ruitenwissers links en richtingaanwijzers rechts, maar voor de rest geen problemen meer. Op naar ons vakantiehuis aan de Agiou Georgiou in Pomos. 

Start dus enigszins in mineur. En wat een kluwen aan bedrijfjes betrokken bij zo'n autohuur in Cyprus: AUTOUNION, CYPRUS CAR HIRE.COM, enterprise, Lakis Rent a Car Ltd., Alamo ...

Fresh Exotic fruit in Pomos
Villa Mariza Seaview, Agiou Georgiou, Pomos is een verademing: op een helling, zicht op zee, zwembad EN met een tuin ... een tuin van Eden! Druivelaars, vijgenbomen, granaatappelbomen, vijgcactussen, chili pepertjes, kruiden, perzikbomen (helaas niet meer in 't seizoen), aubergines. Plukken maar. Niet voor niets heet deze streek de fruitmand van Cyprus. En nog nooit heeft een vijg zo goed gesmaakt: vers van de boom en nog lichtjes warm van de ondergaande zon.

We moeten eten en drank inslaan. In een "supermarktje" in Pomos, dicht bij de kerk, kopen we cola, zout en groene tee. Uit beleefdheid: 't is een donkere krocht met smalle gangetjes, rekken volgestouwd met conserven, droge voeding en van alles. De "verse groenten" liggen er vermoedelijk al een tijdje. Maar de kassierster is zeer vriendelijk. Op dus naar Polis voor een echte supermarkt: Papantoniou. Daar storen we ons dan weer aan de vele toeristen die in zwembroek of bikini aan 't shoppen zijn. Maar het assortiment is uitgebreid,hoewel Engels geïnspireerd: geen rauwe ham bij voorbeeld.

's Avonds op ons terras: tonijn met auberginekaviaar, overgoten met een Olympus-wijntje om de reisdag door te spoelen. De frisse mediterrane wind zorgt voor een ietsiepietsie verkoeling ...

En deze morgen een schitterende zonsopgang.

Pomos Sunrise