Moeflon.

Donderdag, 24 augustus.

Mouflon Valley, Cyprus
Genoeg Méditerranée-blauw gezien, we trekken voor een wandeling even het binnenland in. Dat is onmiddellijk bos (Pafos-woud) en bergen (Troödos). De Mouflon-Valley ligt zo'n 15 km, 25 minuutjes rijden van Pomos. Opgelet, de weg verandert op het eind in een steeds moeilijker berijdbaar grintpad. De naam zegt het: een smalle vallei, dennenbos (meestal Aleppo-den) en ... geen moeflons te zien. Logisch want deze typisch Cypriotische berggeitensoort is tot bijna uitroeiing toe bejaagd geweest. Nu beschermd en met een actief kweekprogramma lijkt de soort gered, maar ze in het wild zien ... hoogst onzeker. Wel spot Evelien op onze wandeling een zwarte zweepslang (Coluber Jugularis) van ongeveer een meter lang, veel voorkomend, niet giftig. Verder genieten we van de vergezichten op de open plekken, van de schaduw en de relatief lagere temperatuur in het woud. Is het hier koeler dan "beneden"? Of was gisteren een extra-hete dag? In elk geval, nu een "aangename" 30° C.


Nog maar pas terug in de auto zien we plots een hert of ree de weg over steken. Stoppen en kijken maar. Het beest loopt de helling op, blijft staan en kijkt ons aan, loopt dan weer verder, stopt nog eens en verdwijnt. Maar ... er zijn geen herten of reeën op Cyprus. Het laatste exemplaar van het Mesopotamische hert is zowat 400 jaar geleden uitgemoord. Wat blijkt: een vrouwelijke moeflon lijkt heel sterk op een ree. We hebben een moeflon gespot, zij het dan wel niet een imposant mannetje met de grote gekrulde hoornen! Maar toch ...

Panagia Chrysopateritissa graveyard, Cyprus
Lunchen bij Koulla: grote gegrilde broodjes met gegrilde kip of tonijn of ei, halloumi, groenten allerhande. Slechts 4 € per stuk. Veel Cyprioten,weinig toeristen op het terras. Er wordt triktrak gespeeld. Lou charmeert de "locals".

's Namiddags nog een kleine uitstap met de auto langs een compleet verlaten bergweg naar de Pomos-dam en de Panagia Chrysopateritissa kerk (wat een mondvol). Kerkje gesloten, even verlaten als de weg er naar toe. Pittoresk kerkhof: één of andere orthodoxe pastoor die hier begraven ligt, is zelfs 105 jaar oud geworden. Geen stress waarschijnlijk ... Maar wij (nu) ook niet: nog wat wijn, chips en chocolade kopen in het supermarkt-krochtje van Pomos voor aperitief op ons eigenste terras met zeezicht.

P.S. Goed nieuws i.v.m. vermiste bagage: de koffer is teruggevonden! Blijkbaar op de verkeerde vlucht terecht gekomen en is nu terug in Brussel.
Slecht nieuws: door de Swissport staking is het onzeker of de valies op de Brussel-Pafos avondvlucht van vandaag zal zitten. 

Om 20u30 gaat onze deurbel. YES, onze vermiste koffer!? Nee, een buurvrouw die een flyer over de boeren- en ambachtenmarkt van morgenavond in Polis komt afgeven. #!¥#!%€!$%#!!!

Polis Handicraft Market