Mazara del Vallo.

Vandaag onze bezoeker voor een week - David - gaan afhalen aan de luchthaven van Palermo. Ritje van een uur en een kwart enkel, grotendeels doorheen een zonnig en bergachtig landschap. Een caleidoscoop van velden: bruine gran duro tarwe, groene wijnstruiken, olijfbomen, percelen met gele bloemen (lijnzaad?). En een snelweg die op deze luie zondag nog leger is dan in de week. Dus helemaal geen vervelend ritje!

Verkeer. 

Overigens wordt er hier toch behoorlijk agressief gereden, meer dan dat we ons herinneren van twee jaar geleden in het oosten van Sicilië. Op zijn italiaans of siciliaans dus. Bij een rood licht aan een overweg glipt een auto nog over, net voordat de slagbomen naar beneden gaan. En de trein is nog maar pas weg, slagbomen juist weer in beweging, of een vespa snort al over de sporen. Borden met snelheidsbeperkingen - en er zijn er veel - dienen vermoedelijk alleen om de weg wat op te smukken: geen weldenkende Siciliaan die er op let. Af en toe rijdt er ook iemand door het “net rood geworden licht”, en wel degelijk niet “net oranje geworden”! Aan een kruispunt geldt het recht van de grootste lefgozer. Maar al bij al valt het mee, vooral doordat het verkeer helemaal niet druk is.

Mazara del Vallo.

Kasbah - Mazara del Vallo‘s Namiddags bezoeken we Mazara del Vallo, de grootste vissershaven van Sicilië en bij uitbreiding van Italië. Maar het speciale aan Mazara is het “centro storico”, het oude stadscentrum: heel smalle steegjes die je doen denken aan de kasbahs uit Noord-Afrika. Er woont trouwens een grote tunesische gemeenschap in Mazara: werknemers in, op en rond de vissershaven. Alleen ... het is zondag ... de kasbah lijkt wel uitgestorven. 

Vele rolluiken zijn naar beneden, maar ... ze zijn ook met graffiti beschilderd. Graffiti - Mazara del ValloSpeciaal! En bovendien blijkt dit de dag van de jogging van Mazara te zijn: op en rond de Piazza della Republica loopt het vol met oude, jonge, grote, kleine, amateur-atleten. We moeten hier zeker nog een keer op een weekdag terugkeren als de kasbah-winkeltjes open zijn en de stad niet soest in een zondagse zon. 
Laten we nu doen wat alle toeristen in Italië/Sicilië doen: een gelateria opzoeken en een “coppa”  gelato bestellen: twee coppa primavera met fruit en twee coppa soja. Schandalig grote porties! 

Nog even langs de Lungomare Mazzini - de kade - flaneren en we kunnen terug naar huis ...
Gelato in Mazara del Vallo