Brda.

Eigenaardig, die woorden in het Sloveens met veel medeklinkers en weinig klinkers, of soms helemaal zonder klinkers zoals: trg (plein, markt), čmrlj (honingbij), vrt (tuin), grm (struikgewas), enzoverder. Het lijkt wel of Slovenië alle klinkers heeft weg gegeven, aan Italië bij voorbeeld.

Brda (spreek uit: Berda) is een verzameling van kleine dorpjes in zuidwest Slovenië. Dobrovo is er het administratieve centrum van. Een week geleden vond hier het jaarlijkse češnje - kersen - festival plaats. Brda is dus vooral bekend om zijn kersen (heerlijk!) maar ook honing (nog niet geproefd) en ... wijn (moeten nog wat meer proeven).

Luie dag vandaag. Genieten van de zon, het uitzicht en het zwembad. Maar toch ook een ochtendlijke wandeling in Kozana - met een opmerkelijk monument voor gesneuvelden - en de omringende wijnvelden. Wat we afsluiten met Kava in bar/hotel Dvor - Dvor betekent rechtbank - en is een prachtig gerestaureerd gebouw. Vriendelijke bediening en met Engels kom je overal in Slovenië. Hier komen we nog koffie drinken!

Dobrovo - Kozana, Slovenië
Dobrovo - Kozana monument, Slovenië
Dobrovo - Kozana vinyards, SLovenië
‘s Namiddags rijden we een kleine 3 km verder naar Šmartno, een heel klein dorpje op de top van een heuvel - zoals er hier zo veel zijn. Maar: Šmartno is een perfect gerestaureerd middeleeuws dorp, met stadsmuur, hoektorens en ingangspoort en is autovrij. Piepklein maar leuk museumpje met oude film over Brda. Bijna geen toeristen; een paar cafeetjes/restaurants waarvan er op dit moment - 4 uur ‘s namiddags - maar één open lijkt te zijn, Gostišče Turn aan de stadspoort. Biertje drinken op het terras onder grote parasols die ons beschermen tegen ... de paar druppels regen bij zwoel weer.

Šmartno - Slovenië
Šmartno - Slovenië
Šmartno - Slovenië
Šmartno tower - Slovenië
Šmartno - Slovenië

Nog wat abrikozen kopen aan een kraampje op de parking buiten de stadsmuur. Dan terug naar “huis” (“Vila Eva”) voor een wijnovergoten diner. Als toetje, prachtige volle regenboog over de glooiende hellingen.
We ❤️ Slovenia.