Češnjev cvet.

Er zijn 9 uitstekend bewegwijzerde wandelingen in Brda, voor elk wat wils, maar toch vooral voor de geoefende wandelaar: van 3,9 tot 16,5 km. In het Sloveens heet de wandelbrochure “Češnjev cvet - Pohodne poti po Brdih”, Kersenbloesem - wandelpaden in Brda. Hoe kan je beter een streek ruiken, voelen, zien, beleven dan door te wandelen?

Deze morgen vroeg zijn we de auto gaan parkeren in Dobrovo en terug gejogd naar Kozana, een pittig trajectje over iets meer dan 5 km. Bedoeling is om van Kozana via “pot 4” (wandeling 4 - Kozanka trail) terug te wandelen naar de auto in Dobrovo. 

De wandeling brengt ons afwisselend langs wijgaarden, via donkere bospaadjes en boomgaarden met kersenbomen (grotendeels kaal of met overrijpe of rottende kersen: bloesems zijn er al lang niet meer - het kersenseizoen loopt duidelijk op zijn eind), perzik-, abrikozen- en pruimenbomen naar een aardig dorpje: Medana. Dat biedt ons niet alleen wijdse panorama’s over de streek maar ook een schaduwrijk terras (Hotel/restaurant Belica). Net wat we nodig hadden na ongeveer 2 uur wandelen onder een stralende hemel met af en toe stekende zon. Van hier uit is het nog een klein uurtje stappen tot Dobrovo. Dat naderen we vanuit de hoogte: mooie foto-op van het renaissance kasteel.

Kozanka trail - Slovenië
Kosanka trail - Slovenië
Dobrovo - Kosanka trail - Slovenië

Late namiddag: we willen het hoogste punt van Brda zien, de Korada, 812 meter hoog. De weg naar boven is goed, smal, geasfalteerd tot ongeveer 1,5 km van de top. Dan wordt het grindweg. Even aarzelen maar dan toch doorrijden best te doen. De laatste 150 meter moet te voet. Van hieruit zien we in het noorden de Julische alpen.

Julian Alps seen from Korada - Slovenië
Een koppel oudere Slovenen loopt met een plastic emmer rond te speuren in de weiden. Even vragen wat ze zoeken. Ze plukken “San Giovanni” kruid. Dat moet Sint Janskruid zijn: gele bloemetjes van een struikje wat rond 24 juni - feest van San Giovanni, nu dus - bloeit. Ze vermalen het kruid en laten het gedurende een maand trekken op olijfolie. Dan is het goedje ideaal om huidziekten te behandelen, dixit het koppel Slovenen en ... voor zover ik het begrepen heb ...
Sint Janskruid wordt ook gebruikt om depressies te behandelen. Zo te zien hebben ze daar in deze streek geen last van. Niet verwonderlijk ... dit lijkt hier de hoorn des overvloeds.