Naar Dobrovo.

17 juni 2019.

Deze maandag is een “overgangsdag”: we pikken Evelien en Lou op in de Jože Plečnik luchthaven van Ljubljana (jawel: genoemd naar die beroemde architect) en we verkassen! We trekken voor deze week naar het zuiden van Slovenië: een vakantiehuis (“Vila Eva”) op een wijndomein in een klein dorpje, Obrovo, gehucht Kozana.

We rijden rustig van Bled naar de luchthaven, langs secundaire wegen - “slow travel” weet je wel - doorheen landelijk, bebost gebied. En we mijmeren ... over hoe proper Slovenië wel is: “Zero waste Slovenia” staat op de vuilniswagens die we in Bled dagelijks zagen uitrukken. Hoe veilig ook. Tijdens onze eerste nacht in Bled lieten we per vergissing onze deur op het gelijkvloers de hele nacht wijd open staan: geen probleem. In Ljubljana kan je kamera of smart phone of zelfs portefeuille zomaar op je tafeltje op een caféterras leggen: geen probleem.

Na onze twee gasten te hebben opgepikt, nemen we wel de E61 snelweg naar het zuiden. Alleen de laatste 60 km lopen over secundaire wegen. We passeren even de grens met Italië en rijden de Isonzo-rivier (de Soča in het SLoveens) over. De Isonzo ... bekend van het Isonzo-front tussen Oostenrijk en Italië uit de eerste wereldoorlog ... het gebruik van gifgas door de Oostenrijkers ... de roman “A Farwell to Arms” van Ernest Hemingway ...
Algauw steken we weer de grens met Slovenië over.

View from Dobrovo-Kozana - Slovenië
Dan arriveren we in “Vila Eva” en kunnen we volop genieten van het ongelooflijke uitzicht over de heuvels met wijngaarden, akkers, bossen, dorpjes op de toppen. Het doet heel erg Toscaans aan, inclusief hier en daar cipressen. Heel anders dan de omgeving van Bled. Benieuwd om deze streek te verkennen.

Wat een prachtige maan deze nacht ...

Night view from Dobrovo - Kozana - Slovenië