Udine.

Udine ligt niet in Slovenië. Maar reisgidsen prijzen deze Italiaanse stad aan als “klein Venetië” en het ligt maar een kleine 30 km - 45 minuten met de auto - van “vila Eva” in Kozana. Als dat geen redenen zijn om het te bezoeken!

Langs glooiende hellingen vol met wijngaarden rijden we naar Udine. Dit is Friulië, één van de betere en rijkere wijnstreken van Italië, duidelijk te zien aan de sjieke wijndomeinen. 
Parkeren doen we in de Primo Maggio ondergrondse parkeergarage, vlak bij het historisch centrum.

De Piazza della Libertà doet inderdaad een beetje aan het Venetiaanse San Marco plein denken, compleet met de astronomische klokkentoren met twee Moren, Venetiaanse leeuwen en zuilengalerijen. Maar dat is dan ook het enige wat aan Venetië doet denken. Vergeet de kanalen, bruggetjes en gondels. Wat niet wegneemt dat Udine een leuke stad is met als interessantste bezienswaardigheden: 
  1. de kathedraal met achthoekige toren;
  2. de Chiesa di San Francesco - ontwijd - met mooi gerestaureerde fresco’s en een tijdelijke tentoonstelling over Leonardo da Vinci;
  3. de immense piazza Giacomo Matteotti met terrasjes langs drie zijden;
  4. de piazza XX Settembre, daar is net een groenten, fruit- en vismarkt aan de gang;
  5. het Castello - absolute hoogtepunt: prachtige oprijlaan met galerij, groot binnenplein, mooie bar/restaurant, uitzichtpunt over de stad, museum, kerkje ...
  6. de vele cafeetjes en restaurants in de smalle verkeersvrije straatjes van de binnenstad. 
Maar laten we de foto’s voor Udine spreken.

Piazza della Libertà - Udine
Piazza della Libertà - Udine
Piazza della Libertà - Udine
Udine Cathedral

En omdat het dan toch ons “dagje Italië” is, trekken we in de late namiddag naar Gorizia, een kleine 15 km van Kozana. Voor een gelato (Lou en Evelien) en een aperitiefje (chips voor Lou) op een terrasje langs een parkje met speeltuin. Verkeersvrij centrum, statige huizen, vanaf 18:00 uur komen ook de Italianen buiten.

Bij een kraampje kopen we op de terugweg een kilo češnje (kersen), spreek uit: “sjeisnja”: 5 € voor een kilo. We krijgen 100 gram meer en - omdat de verkoper muntjes verkiest boven een 50 € biljet - betalen we met al onze muntjes 5 cent te weinig. Hvala! De kersen smaken heerlijk!