Klassiekers van Angkor Wat.

Hangmatten. 

Het "nationale meubelstuk" van Cambodja is ongetwijfeld de hangmat. Elke hutje, elke paalwoning, elk huis, heeft meerdere hangmatten. Zelfs tuk-tuks hebben er één (alleen maar voor de chauffeur). In sommige restaurants geeft een lunch recht op één uur gratis hangmat-gebruik. En zoals we aan zee, strandstoelen installeren, worden hier hangmatten geplaatst aan de vijvers van Angkor.
Over Angkor gesproken, vandaag doen we de klassiekers aan: Angkor Wat, Angkor Thom en Ta Prohm.
Mister Krie is stipt op tijd, 9 uur. Met de wind in ons haar, of toch in dat van Betty, tuk-tukken we naar Angkor.

Verkeer.

Het wegverkeer in Cambodja verloopt wanordelijk maar niet erg gevaarlijk en zeker hoffelijk. Wanordelijk want er wordt met twee, drie of meer brommers, tuk-tuks en/of auto's naast elkaar gereden. Maar alvast allemaal in dezelfde richting. Er lijken weinig verkeersregels te zijn of ... andere dan in West-Europa? Zo ziet het er naar uit dat op een rotonde rechts voorrang heeft. Er wordt rustig gereden en chauffeurs blijven in alle omstandigheden beleefd en vriendelijk! Kunnen we in de lage landen nog iets van leren!

Alle reisgidsen beschrijven de drie meest bekende klassieke monumenten van Angkor in redelijk wat detail. Hier moet een summiere typering met foto-collage verder volstaan.

Angkor Wat.

Het paradepaardje! Gekend van de drie torens op de vlag van Cambodja (eigenlijk zijn er vijf, maar in vooraanzicht verbergt perfecte symmetrie de twee achterste torens). Heeeeel veel toeristen maar toch vind je er nog relatief rustige plekjes. 

Angkor Wat by blue-crane
Monk in Angkor Wat Angkor Wat close-up









Angkor Thom. 

Betekent "grote stad". Hier woonden in de twaalfde eeuw honderdduizenden mensen. Groter dan welke stad ook uit die tijd. Centraal staat de Bayon-tempel, de tempel met de minzaam mysterieus lachende reusachtige gezichten die je vanuit elke hoek aanstaren. 

Angkor Thom by blue-crane
Angkor Thom smiling faces  Angkor Thom - 3 faces










Ta Prohm. 

Wereldwijd bekend sinds de film "Tomb Raider", hier ter plaatse opgenomen. De tempel is nog gedeeltelijk overwoekerd door het oerwoud. Chambak-bomen zijn door en over de daken en de muren gekropen. Ze lijken de gebouwen in hun greep te houden of ... te willen vermorzelen? Bevreemdende oerwoud-sfeer. 

Ta Prohm by blue-crane
Chambak tree in Ta Prohm Ta Prohm center











P.S. Vandaag tijdens de lunch bijna gezondigd tegen onze "blijf-hier-gezond" of "vermijd diarree" regels. Betty bestelt een "lemon juice". Vers geperst? Geen idee, maar het glas zit wel boordevol grote ijsblokken! Getwijfeld, maar ... uiteindelijk het glas leeg gekwakt in de bloementuin naast mijn stoel. Geen onnodige risico's!

Nog P.S. Vanavond "Onvergetelijk aromatische kip" (Unforgettable fragrant chicken) gegeten in Angkor Rural Boutique: stukjes kip met Coca-Cola, citroengras, teebladeren, groenten, Cambodjaanse saus en rijst. Lekker!