2 ZK.

14/11/2018


De zebu-kar staat klaar aan de ingang van Les Dunes d’Ifaty. We zijn zelf 10 minuten later dan de  afgesproken 8 uur. Mora mora, volledig aangepast aan Madagaskar!


2 ZK.


Met het zebu dubbel-span, dat is dus 2 zebu kracht voertuig ofte 2 ZK, rijden we door de duinen naar Mangily, een druk dorpje langs de geasfalteerde RN 9. Hier zijn enkele “discothèques” - houten barakken - maar er bleirt nu al luide muziek. Vannacht overigens ook gehoord toen we om 2 uur even wakker waren. Het gaat er hier vrolijk aan toe! 

Bonk! Onze rechter zebu botst op een gelukkige ook stevige vrouw. Geen erg. Na een eerste schok stapt het aangereden slachtoffer lachend verder. Wij rijden een zijstraat in, een zandweg zoals alle zijstraten hier, op weg naar het “Reniala spiny forest”. Vrij vertaald is dat het Reniala stekelige woud.  


Zebu-cart Madagascar


Reniala. 


Reniala is een 60 ha groot natuurdomein, in het bezit van een Franse bioloog die zijn schoonmama de zaak laat beheren. Er staan meer dan 1.000 baobabs in een woud dat verder bestaat uit stekelige planten zoals de octopus-boom of aloë-achtigen. Gids Bebe legt ons dat en nog veel meer haarfijn uit. Hij toont ons de “vazaha-boom” of blanken-boom: de schors lijkt op het afgepelde vel van een blanke (vazaha) die te lang in de zon heeft gelegen. De grootste baobab meet 12 meter stamomtrek en zou 12 eeuwen oud zijn. Er zijn nep-baobabs, een soort flamboyant-bomen; baobabs die ooit volledig zijn afgezaagd en opnieuw in een grillige vorm zijn gaan schieten; tweeling-baobabs; en zo veel meer ... Een aanrader!


Baobab Reniala Madagascar
Baobab Renial Madagascar
Baobab Reniala Madagascar


Brigitte Bardot. 


Nooit gedacht dat we in dit droge klimaat - het regent maar drie maanden per jaar - nog maki’s zouden zien. De ringstaarten zijn hier opnieuw! Ringstaart maki’s zijn als enige van de maki’s redelijk gemakkelijk in gevangenschap te houden. Hier en daar heeft iemand in Madagaskar een ringstaart als huisdier. En wanneer die te groot wordt ...

De stichting Brigitte Bardot financiert hier mede een opvangcentrum voor maki’s. Daar leren de dieren om opnieuw in groep te leven en weer wild, weer dier te worden. Later worden ze dan weer in een groep vrij gelaten in het “spiny forest”. 

Heel toevallig ontmoeten we zo een troep. En de ringstaarten doen waar ze goed in zijn: fotogeniek poseren voor de camera. 

Nog wat kleinere dieren tonen zich ook: een gekko in een holte van een baobab, een spina-tailed iguana, dat is een hagedis met een krokodillenstaart; een drongo, zwarte vogel met kuif (het is fady een drongo te doden). 


Nu nog even het gastenboek tekenen en “overvallen” worden door verkopers die houten zebu’s en potjes met tientallen tegelijk onder onze neus duwen. Zelfs onze paniekerige verkoper van gisteren is er bij!


Terug nu met onze 2 ZP naar de lodge, zonder ongelukken deze keer. 


Ringtail Maki Reniala Madagascar
Sales women Reniala Madagascar

Nog zebu.


Voor de rest van de dag: zie gisteren. Dolce far niente, pluk de dag, enz.  

Alleen ... onze avondlijke strandwandeling gaat nu in de richting Mangily. Duidelijk drukker dan gisteren toen we richting Ifaty stapten. Een aantal hotels van verschillende klasse liggen tussen verlaten ruïnes van lodges en leegstaande hotels die te koop staan. Toerisme in Madagaskar is duidelijk niet “booming”. 


Waterfront Mangily Madagascar

Zoals verwacht klampen verkopers ons aan. Een groepje van vier kinderen biedt de klassieke houten zebu-beeldjes aan. OK, maar we willen een zwarte zebu en een zwarte baobab, niet de houtkleurige die iedereen aanbiedt. “Noir?”, de jonge verkopers kijken ons hoopvol aan. “C’est vrai?” vragen ze. “Oui, en noir.” Daarop stuiven er twee van het groepje weg. Lopen! Als een pijl uit een boog. En ver, langs het strand ... Zwetend en hijgend komen ze terug met ... een zwarte zebu en baobab! Nu kunnen we niet anders dan kopen. 20.000 Ar voor beide beeldjes is hun vraagprijs, 5 €! Maar gisteren konden we drie zebu’s voor 10.000 Ar kopen! ”Oui mais” zeggen ze. De zwarte zijn duurder EN je kan ze alleen maar heel ver kopen EN ze hebben zich de benen van onder het lijf gelopen EN nu zijn ze moe ... 


Lachend betalen we de 20.000 Ar ... om later vast te stellen dat onze zebu een zwart en een wit oor heeft!

🤣