Soava dia.

15/11/2018


Soava dia ... Goede reis ... Aan alle mooie liedjes komt een eind, ook - bijna - aan ons Madagaskar-avontuur. 


Gisteravond bestelden we een taxi om ons vandaag naar de luchthaven van Tuléar te brengen. Amanda van de receptie van de lodge zegt daarop doodleuk: “Il n’y a pas de taxis ici, monsieur. Les taxis ne viennent pas jusque chez nous.” Lichte paniek dreigt. En nu? Ja maar, Amanda kan wel een auto bestellen ... een auto met chauffeur! Dan beseffen we: zeg nooit “taxi” in Madagascar als je niet taxi-brousse bedoelt, de overvolle, oude mini-busjes die dienst doen als openbaar vervoer. 


Deze morgen nog even volop genieten van ontbijt met veel fruit en ... zee, zon, zwembad, exotische tuin van “Les Dunes”, vlinders, vogels. ‘s Middags uitchecken. De manager van de lodge vertelt dat de meeste toeristen hier - in tegenstelling tot wij - twee of zelfs maar één nacht blijven. Plus, dat velen dan nog ziek zijn op de koop toe. Uitgeput van de hitte, het vele reizen, het van hotel naar hotel hoppen, het nooit tot rust komen ... diarree, buikpijn, hoofdpijn ... “Je devrais appeler mon lodge L’hôpital d’Ifaty!” zegt hij lachend. 


Madagaskar bijen-eters


Madagascar bee-eaters


Sakalava wever

Sakalava weaver - Madagascar
Madagaskar rode fodie

Madagascar red fodie

Teurmaina

Common myna Madagascar
Madgaskar reuze zwaluwstaart

Madagascar giant swallow tail


We vliegen deze donderdagnamiddag, terug naar Tana hoewel onze vlucht naar Parijs pas zaterdagnacht (01u55) vertrekt. Maar Air Madagascar heeft geen goede reputatie als het op stiptheid aankomt. Blijkbaar worden geregeld vluchten geannuleerd en dan moet je hopen op wel een vlucht de volgende dag. Van dat onbetrouwbaar zijn, merken we echter niets: de tweemotorige turbo-prop van Air Mada is iets te laat, maar landt op tijd in Tana. 


In het schemerduister brengt een “auto met chauffeur” ons opnieuw naar Hotel au Bois Vert. Doorheen wat we op 27 oktober nog een “sloppenwijk” noemden. Het is een “normale” straat in een grote stad in Madagaskar: veel mensen, overal wordt iets verkocht in houten hokjes langs de kant, kinderen alom ... maakt toch weer indruk. 


16/11/2018


Het weer in Tana deze morgen, 7 uur: bewolkt, 18 graden. Een schok: we zijn geleidelijk aan gewoon geraakt aan 25 graden bij het opstaan en 34 graden overdag. 

Helaas de “turista” heeft me op deze laatste dag te grazen! Dan maar dezelfde wandeling als bij onze eerste dag - een zondag - overdoen, iets uitgebreider nu en vooral met meer zelfvertrouwen. Het is minder druk op straat op deze weekdag. En de rest van de dag? Rusten, slapen.


We krijgen bericht van Air France: vlucht is met 2u30 vertraagd tot 4u25! Dat wordt slapen tot middernacht in Hotel Au Bois Vert. Op de luchthaven van Tana loopt alles redelijk vlot, enkele eigenaardigheden niet te na gesproken:

  • voor het inchecken wordt je bagage gescand, waarop iemand met een geel jasje je valiezen van de band sleurt en er mee naar de incheckbalie holt;
  • daar zet hij in onze plaats de koffers op de band om ze te wegen en te laten etiketteren;
  • dan wil hij onze passen om ... een emigratie-formulier in te vullen! - vorige ervaring (Zimbabwe) heeft ons geleerd NOOIT pas afgeven; dat doen we dus ook niet: we vullen het formulier zelf in - de kerel wil wel een fooi net zoals tientallen van zijn “collega’s” die andere reizigers “helpen”;
  • eens voorbij security en pascontrole gepasseerd kan je niet meer in Ariary betalen;
  • en op de tarmac, in de donkere nacht, net voor we de trap naar het vliegtuig opstappen, wordt alle handbagage manueel gecontroleerd: alle rugzakken open!

In Parijs missen we onze trein door de Air France vertraging. Soava dia, tja.


Ten slotte ... evaluatie; De hamvraag: is Madagaskar aan te raden als vakantiebestemming?


Madagaskar is lieflijk, mooi, idyllisch. 

Maar ook chaotisch, lelijk, confronterend. 

Madagaskar is spectaculaire natuur en wonderlijke dieren. 

Maar ook vreselijke armoede en vechten om te overleven. 

Malagassiërs zijn vriendelijk.

Maar ... mora, mora!


Kortom voor wie wat avontuurlijk is aangelegd, niet bang is van shockerende armoede en in goede conditie verkeert is Madagaskar een aanrader. 


Alvast soava dia gewenst!